Guvernul a aprobat ordonanţa pentru ajutor de stat pentru energia regenerabilă. Cu cât se va scumpi energia electrică

Guvernul a aprobat, miercuri, ordonanţa pe baza căreia va fi acordat ajutor de stat prin certificate verzi pentru producţia de energie regenerabilă, după ce asociaţiile din domeniu au reclamat de mai multe ori întârzierea adoptării acestui act normativ, conducerea ANRE estimând că această schemă va genera o creştere a tarifului la energia electrică pentru consumatorii casnici de 2,5% începând cu anul viitor.

2141 afișări
Imaginea articolului Guvernul a aprobat ordonanţa pentru ajutor de stat pentru energia regenerabilă. Cu cât se va scumpi energia electrică

Guvernul a aprobat ordonanţa prin care este acordat ajutor de stat pentru energia regenerabilă (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Ordonanţa modifică şi completează Legea 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie.

Legislaţia sprijină proiectele în energii regenerabile prin sistemul certificatelor verzi, care permite investitorilor recuperarea investiţiilor. Certificatele verzi sunt acordate pentru energia electrică produsă din surse regenerabile şi livrate consumatorilor.

Astfel, un investitor obţine bani atât din vânzarea energiei, cât şi din certificatele verzi pe care le tranzacţionează pe piaţă, întrucât furnizorii de electricitate sunt obligaţi să le cumpere în cote anuale. Această schemă de sprijin a fost deja aprobată de Comisia Europeană.

Schema de sprijin prin certificate verzi va fi aplicată până în 2021. Cel mai mare impact va fi resimţit în 2016-2017, când consumatorii ar putea ajunge să plătească pentru energie cu până la 30% mai mult.

Întrebat de jurnalişti cu cât se va scumpi energia electrică pentru consumatorii casnici urmare a acestei scheme, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Iulius Dan Plavetti, a avansat o creştere a tarifului de 2,5% începând cu anul viitor.

"Calculele efectuate de noi pe un scenariu despre capacităţile care se vor pune în funcţiune în 2012, inclusiv producţia de energie din surse regenerabile care este susţinută, ne arată un impact de până în 2,5% pentru anul viitor, aplicat probabil de la 1 ianuarie. Practic, în momentul de faţă, factura medie la un consumator casnic este în jurul a 50 lei, deci majorarea de 2,5% pe care o implică schema de certificate verzi înseamnă 1,25 lei în factura unui consumator casnic.

El a precizat că ANRE a analizat mai multe scenarii privind scumpirea energiei electrice şi că procentul de 2,5% a avut cea mai mare probabilitate, dar că nivelul depinde şi de "cum va bate vântul anul viitor".

"S-ar putea să bată bine sau mai puţin bine", a afirmat şeful ANRE.

El a mai susţinut că investiţiile potenţiale în domeniu se cifrează la peste cinci miliarde euro.

Reprezentanţii Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană (AREE) au declarat, la începutul lunii octombrie, că Guvernul nu a aprobat încă legea care acordă ajutor de stat prin certificate verzi energiilor regenerabile, deoarece se teme de impactul prea mare în factura la electricitate.

"Această lege va fi discutată în coaliţia de guvernare, există temeri la nivel politic că impactul în preţ va fi de 8%. AREE estimează că impactul va fi de doar 4,76%. Am trimis aceste calcule şi premierului şi ministrului Economiei", a afirmat Ionel David, public affairs consultant al Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană (AREE).

Potrivit calculelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), consumatorii de electricitate din România vor plăti 10 miliarde de euro în plus la facturi până în anul 2020, pentru sprijinirea investiţiilor în energii regenerabile.

ANRE estima în august, după primirea avizului de la CE, că legea va fi aplicabilă în septembrie, lucru care însă nu s-a întâmplat. De asemenea, ANRE aprecia că preţul energiei electrice achitat de consumatori ar putea creşte anul viitor cu 10%, ca urmare a aplicării legii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici