Guvernul a decis să continue procesul cu Rompetrol până la încasarea integrală a banilor

Premierul Emil Boc i-a mandatat, miercuri, pe reprezentanţii Guvernului implicaţi în litigiul cu Rompetrol Rafinare (RRC) pentru datoriile istorice ale companiei să continue procesul pentru a încasa întreaga sumă care trebuie recuperată şi să nu accepte transformarea în acţiuni a acestor restanţe.

21 afișări
Imaginea articolului Guvernul a decis să continue procesul cu Rompetrol până la încasarea integrală a banilor

Premierul Emil Boc (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Mandatul premierului a fost acordat într-o discuţie cu miniştrii, la finalul şedinţei de guvern, după ce consilierilor ministeriali li s-a cerut să părăsească sala, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse participante la discuţie.

"Consilierii au ieşit din sală, iar premierul şi miniştrii au avut o discuţie tehnică legată de cazul Rompetrol şi de posibile variante pentru soluţionarea conflictului. În urma analizei, premierul a cerut să se continue pe aceeaşi linie, în sensul ca reprezentanţii Guvernului să continue procesul şi nu accepte transformarea obligaţiunilor în acţiuni, ci doar banii", au spus sursele.

Judecătoria sectorului 5 a respins, luni, contestaţia Rompetrol Rafinare la decizia Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) de a institui sechestru asigurator asupra unor active ale companiei, pentru a preveni înstrăinarea respectivelor bunuri, în condiţiile în care compania are de plătit datorii istorice de peste 500 milioane euro.

ANAF a instituit, în 10 septembrie, sechestru asigurator asupra unor terenuri şi instalaţii ale Rompetrol Rafinare, precum şi asupra participaţiilor în filialele sale, pentru a preveni înstrăinarea bunurilor respective, în condiţiile în care compania are de achitat datorii istorice reprezentând obligaţiuni ajunse la maturitate.

Decizia ANAF privind instituirea sechestrului este legată de o emisiune de obligaţiuni convertibile, în valoare de 570 de milioane de euro (740 de milioane de dolari), scadente la 30 septembrie, emise în 2003 statului român în cadrul unei conversii a datoriilor Rompetrol Rafinare.

Astfel, grupul KazMunaiGaz a decis, la finele lunii septembrie, conversia în acţiuni a obligaţiunilor emise de Rompetrol în 2003 şi pe care nu le-a răscumpărat de la stat, care ar urma să redevină acţionar, însă cu un pachet minoritar.

Guvernul a anunţat că va contesta în instanţă decizia Rompetrol.

Potrivit Fiscului, Rompetrol a ales modalitatea de răscumpărare a obligaţiunilor când a efectuat o plată parţială în august, în valoare de 54 de milioane de euro, iar restul titlurilor nu pot fi convertite în acţiuni.

La începutul lunii octombrie, directorul general al KazMunaiGaz, Kairgeldi Kabildin, a declarat că intenţionează să ajungă până la sfârşitul anului la o înţelegere cu statul român în privinţa datoriei Rompetrol Group.

Agenţia de evaluare financiară Fitch a pus sub supraveghere, pentru o eventuală retrogradare, ratingul "B+" pentru credite pe termen lung al grupului Rompetrol, după ce ANAF a instituit sechestru asupra activelor subsidiarei Rompetrol Rafinare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici