Guvernul a promis CE că va elimina gradual scutirile la impozitul pe venit pentru programatorii IT - Mediafax

Guvernul a promis CE că va elimina gradual scutirile la impozitul pe venit pentru programatorii IT

Guvernul s-a angajat faţă de Comisia Europeană că va extinde baza de impozitare, inclusiv prin eliminarea graduală a scutirilor de la impozitul pe venit pentru programatorii din domeniul IT, că va "raţionaliza" numărul de şcoli şi de spitale şi că scutirile la coplata în sănătate nu vor depăşi 40%.

126 afişări
Imaginea articolului Guvernul a promis CE că va elimina gradual scutirile la impozitul pe venit pentru programatorii IT

Guvernul a promis CE că va elimina gradual scutirile la impozitul pe venit pentru programatorii IT (Imagine: Mediafax Foto)

Angajamentele au fost prezentate de MEDIAFAX în luna mai şi seregăsesc în forma finală a Memorandumului suplimentar de înţelegereconvenit cu UE, aprobată, miercuri, de Executiv.

Documentul relevă că pentru a primi a treia tranşă aîmprumutului acordat României de către UE, Guvernul va"raţionaliza" în continuare numărul de salariaţi din sectorulpublic în lunile următoare, că va extinde baza de impunerepentru impozitul pe venit, pentru a include şi tichetele de masă,veniturile din câştigurile de capital, inclusiv dobânzile ladepozitele bancare şi plăţile compensatorii, dar şi că va eliminagradual scutirile de la impozitul pe venit acordate programatorilordin domeniul IT.

"În cazul în care aceste acţiuni nu sunt implementate până laînceputul lunii iulie 2010 sau nu conduc la consolidareaanticipată, vor fi implementate acţiuni suplimentare de consolidarefiscală, pentru a se elimina orice deficit bugetar anticipat", searată în documentul adoptat la Bruxelles la 20 iulie 2010 şi laBucureşti la 2 august 2010 şi aprobat, miercuri, de Guvern.

Un proiect de ordonanţă de urgenţă privind modificarea CoduluiFiscal iniţiat la sfârşitul lunii mai conţinea o prevedere potrivitcăreia veniturile din salarii obţinute ca urmare a activităţii decreare de programe de calculator vor fi impozitate.

Propunerea a fost criticată de către companiile dindomeniul IT şi asociaţiile de profil, care au susţinut că scutireade la plata impozitului pe venit acordată programatorilor din ITdin 2001 a fost una dintre măsurile care au generat creştereeconomică, iar Ministerul Finanţelor a reacţionat la aceadată spunând că această facilitate va fi menţinută şi că eliminareascutirii nu este inclusă în scrisoarea de intenţie către FMI sau înmemorandumul cu UE.

În documentul aprobat miercuri, Guvernul s-a mai angajat săreducă trimestrial cu 2,5% arieratele de către fiecare dintre celezece companii de stat cu cele mai mari pierderi, începând cu altreilea trimestru al anului 2010, să efectueze paşi concreţi îndirecţia privatizării sau închiderii Termoelectrica şi aprivatizării CFR Marfă, să "raţionalizeze" numărul de şcoli şi despitale, să fie adoptat un acord multianual de performanţă întreMinisterul Transporturilor şi agenţiile de implementare în termende 30 zile de la adoptarea de către Guvern a cadrului bugetar petermen mediu, să elaboreze un buget care să garanteze că fondul desalarii din sectorul public în anul 2011 nu va depăşi 39 miliardelei, prin reducerea numărului total de angajaţi în sectorul publicla 1,29 milioane la începutul anului viitor, şi să introducă unsistem de coplată pentru serviciile medicale în care pondereascutirilor de la obligaţia de a efectua aceste plăţi nu va depăşi40%.

Angajamentele Guvernului faţă de CE mai includeliminarea celui de-al 13-lea salariu aferent anului 2010 pentruangajaţii din sectorul public, care se va reflecta înbugetul anului 2011, respectarea ţintei din bugetul anului 2010pentru cheltuielile cu bunuri şi servicii, excluzând rambursareaarieratelor acumulate, stimularea adecvată a inspectorilor cuatribuţii în colectarea impozitelor şi taxelor, în vedereamajorării veniturilor fiscale, "acţiuni efective" îndreptateîmpotriva evaziunii fiscale, în mod deosebit pentru a sporiveniturile din accize cu două miliarde lei comparativ cu nivelurileanului 2009, precum şi aprobarea de către Parlament a legislaţieirevizuite a pensiilor până la sfârşitul lunii septembrie 2010.

O misiune comună a FMI şi a Comisiei Europene s-a aflat înperioada 26 iulie-4 august la Bucureşti pentru o nouă revizuire aacordului, fiind evaluat modul în care România a îndeplinitcriteriile de performanţă stabilite pentru finele lunii iunie şidiscutat un nou set de prognoze macroeconomice.

Şeful delegaţiei Executivului UE, Laurent Moulin, a declarat laîncheierea misiunii că a treia tranşă din împrumutul acordatRomâniei de către Comisia Europeană, în sumă de 1,2 miliarde deeuro, va fi virată în a doua parte a lunii septembrie.

România are un acord de finanţare externă cu FMI, UE şialte instituţii financiare internaţionale, în sumă totală deaproximativ 20 miliarde euro.

Până în prezent, România a primit tranşe în valoare de 10,7miliarde de euro de la Fond, 2,5 miliarde de euro de la Comisie şi300 de milioane de euro de la Banca Mondială.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici