Guvernul blochează şi în 2011 angajările din sectorul public

Guvernul a decis să blocheze şi în 2011 posturile prin angajarea doar a unui funcţionar la şapte posturi eliberate, motivând că ieşirea din recesiune este "înceată", şi estimează astfel o reducere a costurilor de personal cu 350 mil. lei, dar şi o scădere a încasărilor din taxele plătite de angajaţi

256 afişări
Imaginea articolului Guvernul blochează şi în 2011 angajările din sectorul public

Guvernul blochează şi în 2011 angajările din sectorul public

"Au fost extinse constrângerile bugetare la angajări şi pentruanul 2011", a declarat, luni seara, ministrul Finanţelor, GheorgheIalomiţianu.

Decizia a fost luată prin ordonanţă de urgenţă, avizată deExecutiv încă din luna noiembrie.

Ordonanţa, obţinută de MEDIAFAX, prevede suspendareapână la 31 decembrie 2011 a procedurilor de ocupare prin concurssau examen a posturilor vacante din autorităţile şi instituţiilepublice.

Actul normativ stabileşte că ocuparea posturilor vacante dintoate instituţiile şi autorităţile administraţiei centrale,indiferent de forma de finanţare, poate fi aprobată doar de Guvern,prin memorandum, cu încadrarea într-un procent de maximum 15% dintotalul posturilor ce se eliberează, respectiv prin angajarea doara unui funcţionar pentru şapte posturi vacantate.

Posturile libere din Senat şi Camera Deputaţilor sau dininstituţiile administraţiei locale vor fi ocupate pe acelaşiprincipiu, cu aprobarea ordonatorilor principali de credit.

Vor fi exceptate instituţiile administraţiei locale cu un numărde maximum 10 posturi aprobate, pentru care procentul în limitacăruia pot fi ocupate posturile eliberate va fi de 50%, respectiv oangajare la două locuri vacantate.

Cu condiţia să nu se majoreze numărul total de posturi aprobateprin buget la nivelul ordonatorului principal de credite, de laprevederile ordonanţei de urgenţă sunt exceptate posturile pentruînalţii funcţionari publici, funcţiile publice de conducere,posturile militare de conducere şi funcţiile de directorcoordonator sau director coordonator adjunct al serviciilordeconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe aleadministraţiei publice centrale.

Pentru ocuparea posturilor vacante pe principiul o angajare laşapte posturi eliberate, ordonatorii principali de credite aiautorităţilor şi instituţiilor publice centrale au obligaţia săraporteze Ministerului Finanţelor lunar, până la data de 15 afiecărei luni, pentru luna anterioară, numărul total al posturilorcare s-au vacantat şi care nu au fost ocupate.

Solicitările de ocupare a posturilor vacantate vor fi efectuatede către ordonatorii principali de credite în mod centralizat,pentru aparatul propriu şi instituţiile din subordine, cel mult odată pe lună.

În nota de fundamentare a ordonanţei, Guvernul susţinecă blocarea posturilor este necesară pentru încadrarea în deficitulbugetar de 4,4% convenit cu FMI pe 2011, precum şi pentru faptul că"ieşirea din recesiune se dovedeşte înceată, pentru că spaţiulfiscal pentru impulsionarea economiei este mic".

"Se impune aplicarea şi în anul 2011 a măsurii de blocare aocupării posturilor vacante, fapt ce va permite reducereacheltuielilor de personal până la un nivel care să reprezinte 7,5%din Produsul Intern Brut", se arată în nota de fundamentare.

Conform calculelor Guvernului, blocarea posturilor va conduce lao reducere a cheltuielilor de personal cu 350 milioane lei, dar şila o reducere cu 140 milioane lei a veniturilor colectate labugetul consolidat din impozite plătite de către angajaţi, impactulbugetar global fiind astfel estimat la 210 milioane lei.

Guvernul mai susţine în document că politica de diminuare anumărului de salariaţi pe baza plecărilor naturale din sistem acondus la reducerea a circa 46.000 de posturi şi a contribuit lascăderea cheltuielilor de personal cu aproximativ 990 milioane lei,dar atenţionează în acelaşi timp că "pe viitor este necesară oabordare mai structurată a reformei în sectorul public".

Surse guvernamentale au declarat agenţiei MEDIAFAX că Guvernulia în calcul modificarea ulterioară a acestei ordonanţe, pentru areglementa şi cazurile "posturilor unice" prevăzute în instituţiilepublice ale administraţiei publice centrale sau locale.

"Este vorba de posturi precum cel de fochist la o şcoală sau ogrădiniţă, unde ocuparea postului este necesară şi ar trebui altfelreglementată", au precizat sursele citate.

Guvernul mai arată în actul normativ că politica de reducere anumărului de salariaţi pe baza plecărilor naturale din sistem acondus la reducerea a circa 46.000 de posturi şi a contribuit lareducerea cheltuielilor de personal cu aproximativ 990 milioanelei, dar "pe viitor este necesară o abordare mai structurată areformei în sectorul public".

În 2009, Guvernul a decis prin ordonanţă de urgenţă, în urmanegocierilor cu Fondul Monetar Internaţional, să suspende ocupareaprin concurs sau examen a posturilor vacante din administraţie.

Un proiect de ordonanţă de urgenţă privind aplicarea Legii desalarizare unitară, obţinut şi prezentat în luna ianuarie deMEDIAFAX, stabilea că ocuparea posturilor vacante din instituţiilepublice va fi blocată atât pentru 2010, dar şi pentru 2011.

Ministrul Muncii din acea perioadă, Mihai Şeitan, a anunţat însăatunci, după o şedinţă de guvern, că Executivul a decis cainterdicţiile de ocupare a posturilor vacante în sectorul bugetarsă fie menţinute doar pentru acest an, nu şi pentru anulviitor.

"Nu, măsurile de anul trecut care se refereau la îngheţareanumărului de salariaţi şi posibilitatea de angajare numai laplecarea la şapte inşi a unei singure persoane se păstrează şi anulacesta, nu şi pentru anul viitor. Doar pentru 2010", a spusŞeitan.

Preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, declara atunci,agenţiei MEDIAFAX, că blocarea posturilor vacante din sistemulbugetar până la finalul anului 2011 va acutiza criza în anumitesectoare, serviciile de utilitate publică urmând să funcţioneze şimai deficitar, şi că personalul adiacent din Justiţie se aflăprintre cei care vor avea de suferit prin această măsură.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici