Guvernul garantează certificatele de depozit acordate agricultorilor

Guvernul a decis, miercuri, garantarea certificatelor de depozit acordate agricultorilor, urmând ca procedurile de derulare a noului sistem să fie detaliate, prin norme metodologice, în termen de o săptămână, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse guvernamentale.

30 afișări
Imaginea articolului Guvernul garantează certificatele de depozit acordate agricultorilor

Guvernul garantează certificatele de depozit acordate agricultorilor (Imagine: Mircea Gherase/Mediafax Foto)

Conform deciziei Guvernului, de acest sistem vor beneficia companiile private care au servicii de depozitare şi comercializare a produselor agricole, precum şi companiile cu suprafeţe agricole.

Reprezentanţii Ministerului Finanţelor se vor întâlni, joi, cu cei ai agricultorilor şi băncilor pentru a discuta detaliile noului program.

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a declarat, miercuri, agenţiei MEDIAFAX, că Fondul de Garantare a Creditului Agricol va fi capitalizat în şedinţa de Guvern cu 10 milioane euro, pentru a garanta certificatele de depozit acordate agricultorilor, în vederea comercializării mărfii la preţuri stimulative.

"Astăzi va fi capitalizat Fondul de Garantare Agricol cu aproximativ 10 milioane euro, iar producătorii agricoli vor avea posibilitatea să îşi depoziteze recolta de grâu în condiţii de siguranţă şi de păstrare a calităţii în depozite licenţiate. Vor primi un certificat de depozit garantat de Fond, cu care se pot duce imediat la bănci pentru a-şi lua banii necesari pentru continuarea ciclului agricol sau acoperirea plăţilor. Astfel, agricultorii îşi vor putea vinde grâul atunci când piaţa este bună", a spus Pogea.

Fermierii pot astfel depozita grâul, fără să fie nevoie să îl vândă, urmând ca pe baza certificatului de depozit, asigurat de Fondul de Garantare a Creditului Agricol, să poată beneficia de un împrumut bancar garantat de stat.

Împrumutul ar putea reprezenta 70-80% din valoarea certificatului de depozit.

Certificatele vor fi eliberate în momentul în care producătorul depune cantitatea de grâu în depozit, care va fi analizată, evaluată şi, ulterior, scrisă pe certificat. Preţul cerealelor va fi stabilit de consiliul de administraţie al fondului de garantare, în funcţie de preţul cerealelor şi cel de pe burse.

Totodată, certificatul de depozit se acordă doar pentru depozitarea grâului, iar în momentul în care grâul este vândut, se pierd şi drepturile de garantare.

Ministerul Agriculturii va deţine o bază de date cu toate depozitele şi silozurile din România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici