Guvernul german a promis Opel garanţii de 1,8 miliarde de euro

Executivul german a promis constructorului auto Opel, divizie a grupului american General Motors (GM), spijin financiar prin acordarea de garanţii în valoare de 1,8 miliarde de euro, potrivit unui oficial guvernamental, citat de Bloomberg.

25 afișări
Imaginea articolului Guvernul german a promis Opel garanţii de 1,8 miliarde de euro

Guvernul german a promis Opel garanţii de 1,8 miliarde de euro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am ajuns la o decizie pozitivă", a declarat Joachim Winkler, purtător de cuvânt al ministerului Economiei.

Opel a cerut guvernului, în luna noiembrie a anului trecut, garanţii de 1,8 miliarde de euro, din care 1,3 miliarde de euro vizau continuarea activităţilor pe parcursul lui 2009, iar restul de 500 de milioane urmau a fi folosite în 2010.

Şeful diviziei GM din Europa, Carl-Peter Forster, a anunţat la acea dată că suma propusă de guvern pentru Opel este de un miliard de euro, iar preşedintele constructorului auto german, Hans Demant, a declarat că fondurile şi garanţiile cerute statului de companie vor fi investite în dezvoltarea producţiei şi în unităţile de asamblare din Germania.

Opel va trebui să demonstreze că va folosi ajutorul federal doar pentru afacerile din Germania, a precizat Winkler.

GM a anunţat că vânzările diviziei europene au scăzut în decembrie cu 14%, la 150.893 de unităţi, iar în anul trecut cu 6,5%.

Pe 19 decembrie, administraţia Bush a aprobat un program de finanţări de urgenţă în valoare totală de 17,4 miliarde de dolari pentru GM şi Chrysler, din care 13,4 miliarde de dolari au fost alocate salvării GM de la colaps.

Prima tranşă a acestui ajutor, de patru miliarde de dolari, a fost livrată pe 29 decembrie, împreună cu un sprijin de şase miliarde de dolari către divizia financiară GMAC, care oferă credite în condiţii avantajoase clienţilor GM.

În schimbul ajutoarelor de stat, grupul american a promis o restructurare masivă, completă, a tuturor operaţiunilor şi diviziilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici