Guvernul nu a majorat subvenţia pentru creşterea animalelor, invocând lipsa fondurilor bugetare

Guvernul a alocat, în şedinţa de miercuri, peste un miliard de lei pentru subvenţia pe cap de ovină, caprină şi bovină, dar fără să majoreze nivelul acesteia, în condiţiile în care efectivul de animale subvenţionate a crescut, în total, cu aproximativ un milion de capete faţă de anul trecut.

395 afișări
Imaginea articolului Guvernul nu a majorat subvenţia pentru creşterea animalelor, invocând lipsa fondurilor bugetare

Guvernul nu a majorat subvenţia pentru creşterea animalelor, invocând lipsa fondurilor bugetare (Imagine: Luiza Puiu/Mediafax Foto)

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a precizat, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria, că Guvernul nu a putut majora nivelul subvenţiei pe cap de animal din cauza lipsei fondurilor bugetare.

Executivul a menţinut astfel nivelul subvenţiei la 40 lei pe cap de ovină şi caprină, alocând în total 336.491.415 lei pentru un efectiv de animale mai mare cu 800.000 de capete faţă de anul trecut.

Pentru bovine a fost menţinut nivelul subvenţiei de 410 lei pe cap de animal, alocându-se fonduri în valoare de 665.531.680 lei pentru un efectiv mai mare cu 200.000 de capete faţă de anul trecut.

Tabară a mai precizat că Guvernul a stabilit ca termenul de plată al rentei viagere pentru cei 78.535 de fermieri care beneficiază de acest drept să fie mutat de la 31 august la 30 noiembrie.

Săptămâna trecută, ministrul Agriculturii a declarat, în conferinţă de presă, că va încerca să majoreze cu 10-12% subvenţiile pe cap de animal, de la 40 la 45 de lei pentru ovine şi de la 410 la 469 de lei pentru bovine.

"Ne batem în continuare pentru ca subvenţia pe cap de animal să crească cu cel puţin 10-12%", a spus atunci Tabără.

El aprecia că manifestaţiile crescătorilor de animale care au avut loc în ultimele zile în faţa Ministerului Agriculturii nu sunt justificate.

"Eu aştept de la ei nu numai cereri legate de bani, ci şi organizarea lor interioară. A sta numai cu mâna întinsă către bugetul de stat nu e în regulă", a spus Tabără, care a adăugat că în controalele realizate la crescătorii de bovine au fost găsite animale lipsă şi "inexactităţi".

Crescătorii de bovine au protestat în acea perioadă la Bucureşti, cerând printre altele majorarea subvenţiei pe cap de bovină, şi au ameninţat că, dacă nu le vor fi soluţionate cererile, vor organiza un miting de amploare şi vor bloca drumurile.


Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici