Guvernul, obligat să dea înapoi ministerelor banii luaţi în contul concediului neplătit

Bugetele unor instituţii, printre care ministerele Finanţelor, Agriculturii, Apărării, Justiţiei, Internelor şi Externelor, vor fi majorate în total cu 265 milioane lei, în contul sumelor retrase la rectificare pentru concediul neplătit din octombrie, dar care nu a mai fost efectuat în acea lună.

17 afișări
Imaginea articolului Guvernul, obligat să dea înapoi ministerelor banii luaţi în contul concediului neplătit

Guvernul, obligat să dea înapoi ministerelor banii luaţi în contul concediului neplătit (Imagine: Cătălina Filip/Mediafax Foto)

"La ultima rectificare bugetară, din luna august, fondul de salarii la mai multe ministere a fost redus cu suma estimată să fie economisită prin zilele de concediu neplătit în intervalul lunilor octombrie-decembrie. Legea care a introdus concediul neplătit nu a mai putut fi însă aplicată din octombrie, astfel că Guvernul este obligat acum să restituie diferenţa de sumă aferentă celor două zile de concediu neplătit care nu mai sunt efectuate", au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

Bugetele vor fi suplimentate cu sume retrase din Fondul de rezervă bugetară al Guvernului.

Executivul şi-a angajat, în 15 septembrie, răspunderea în faţa Parlamentului asupra unui pachet de legi printre care şi legea de reorganizare a unor autorităţi şi reducere a cheltuielilor bugetare, care introduce concediul neplătit în sectorul public pentru o perioadă de 10 zile, în intervalul octombrie-decembrie.

Proiectul de lege a fost însă contestat la Curtea Constituţională, iar instituţia s-a pronunţat asupra actului normativ la începutul lunii noiembrie.

În condiţiile în care legea nu poate fi aplicată retroactiv, zilele de concediu neplătit sunt introduse doar pentru lunile noiembrie şi decembrie, în limita a maximum 8 zile de concediu pentru întregul an.

Astfel, din economia estimată iniţial să fie obţinută din concediul neplătit, de 1,6 miliarde lei, statul ar mai putea economisi doar 1,28 miliarde lei, din care 640 milioane lei în 2009 şi încă 640 milioane lei în prima lună a anului următor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici