Guvernul pregăteşte ştergerea datoriilor acumulate de CET-uri

Guvernul pregăteşte ştergerea datoriilor acumulate de centralele termice până la 30 iunie 2009, în sumă totală de 536,4 milioane lei, inclusiv a obligaţiilor fiscale neonorate pentru împrumuturi externe contractate cu garanţia statului, justificând decizia prin asigurarea furnizării agentului termic

121 afișări
Imaginea articolului Guvernul pregăteşte ştergerea datoriilor acumulate de CET-uri

Guvernul pregăteşte ştergerea datoriilor acumulate de CET-uri (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

"Obligaţiile fiscale principale ale operatorilor economici care prestează serviciul public de alimentare a populaţiei cu energie termică, în sistem centralizat, reprezentând impozite, taxe, contribuţii şi taxa pe valoarea adăugată aferentă alocaţiilor bugetare, datorate sau datorate şi amânate potrivit unor acte normative, conform evidenţei fiscale la data de 30 iunie 2009 şi neachitate, se scutesc la plată", se arată într-un proiect de ordonanţă de urgenţă.

Pe lista societăţilor care vor beneficia de această facilitate au fost incluse:

- CET Bacău (pentru 45,5 milioane lei)

- Electrocentrale Oradea (32,3 milioane lei)

- Termica Botoşani (89,2 milioane lei)

- CET Braşov (97,3 milioane lei)

- CET Brăila (2,1 milioane lei)

- Acvaterm Râmnicu Sărat (176 mii lei)

- Energoterm Reşiţa (18,1 milioane lei)

- Crişul Huedin (46 mii lei)

- Utilserv'96 Eforie (694 mii lei)

- Gosp Confort Întorsura Buzăului (334 mii lei)

- Uzina Termică Calafat (16,8 milioane lei)

- Uzina Termoelectrică Giurgiu (88,5 milioane lei)

- Uzina de Agent Termic şi Alimentare cu Apă Motru (3,5 milioane lei)

- Electrocentrale Deva (15 mii lei), Acvacalor Brad (14,1 milioane lei)

- Edil Terma Vulcan (3,9 milioane lei), Termoficare Petroşani (1,1 milioane lei)

- Universal Lupeni (2,1 milioane lei), CET Iaşi (66 milioane lei)

- Regia Autonomă de Gospodărie Comunală şi Locativă Paşcani (9,9 milioane lei)

- Acvaterm Târgu Neamţ (318 mii lei)

- IGO Caracal (8,8 milioane lei)

- Uzina Electrică Zalău (25,6 milioane lei)

- Termica Vaslui (6,1 milioane lei)

- Regia Autonomă de Gospodărie Comunală şi Locativă Bârlad (678 mii lei) şi CET Govora (2,4 milioane lei)

Conform actului normativ, obligaţiile fiscale principale către fondul de risc aferente împrumuturilor externe garantate sau subîmprumutate de stat, conform evidenţei contabile a Ministerului Finanţelor la 30 iunie 2009, precum şi cele amânate şi neachitate vor fi de asemenea scutite la plată.

Aceeaşi facilitate va fi aplicată şi pentru obligaţiile fiscale accesorii aferente datoriilor, excepţate fiind doar impozitele şi contribuţiile cu stopaj la sursă, pentru taxa pe valoarea adăugată datorată în vamă şi accesoriile calculate la acestea.

Concomitent cu anularea datoriilor vor fi suspendate procedurile de executare silită a creanţelor fiscale aferente obligaţiilor.

"Măsurile de natura ajutorului de stat prevăzute în ordonanţa de urgenţă se acordă în conformitate cu prevederile Deciziei Comisiei Europene 842/2005 privind instituirea Comunităţii Europene la ajutorul de stat, sub forma compensaţiei pentru obligaţia de serviciu public, acordat anumitor întreprinderi cărora le-a fost încredinţată prestarea unui serviciu de interes economic general", se arată în document.

Ştergerea datoriilor este argumentată de Guvern prin "evitarea blocajelor alimentării cu energie termică în sezonul de încălzire 2009-2010 şi asigurării căldurii la costuri suportabile de către populaţie".

Executivul arată că cinci milioane de persoane din mediul urban, respectiv 1,72 milioane apartamente folosesc energia termică furnizată în sistemele centralizate pentru încălzire şi apă caldă de consum, de către operatori economici având, în general ca acţionari majoritari autorităţile administraţiei publice locale.

Guvernul arată totodată că operatorii economici au asigurat energia termică către populaţie în condiţiile în care sumele încasate prin aplicarea tarifelor reglementate au fost sub nivelul costurilor, rezultând o creştere a datoriilor către furnizori şi bugetul consolidat al statului, şi susţine că principalele cauze care au determinat pierderile din activitatea economică sunt depăşirea pierderilor tehnologice prevăzute în calculul preţului local de referinţă, aprobarea cu întârziere semnificativă a tarifelor de facturare faţă de momentul creşterii preţurilor la furnizori, cheltuielile mari cu avarii, nerealizarea cantităţilor de energie termică prognozate din cauza condiţiilor meteo, debranşării unor consumatori şi închiderea unor mari consumatori industriali.

Alte motive invocate de Guvern pentru justificarea pierderilor sunt starea instalaţiilor de transport şi distribuţie deosebit de precară, cu durată de viaţă mult depăşită, neaprobarea în tariful de energie termică a pierderilor reale de apă rece pentru prepararea apei calde menajere, nedeductibilitatea cheltuielilor determinate de depăşirea de pierdere aprobată prin tarif şi înregistrarea TVA aferentă pe costuri, conform Codului Fiscal, începând din 2003.

"Majoritatea operatorilor economici care prestează serviciul public de producere, transport, distribuţie a energiei termice se află în blocaj financiar şi economic, iar blocajele au generat imposibilitatea de a contracta cantităţile de combustibili necesare pentru sezonul de iarnă 2009-2010 sau chiar oprirea temporară a activităţii. Contractarea unor credite de la băncile comerciale este practic imposibilă, deoarece operatorii se află în situaţie de dificultate financiară, care a determinat neplata la scadenţă a unor împrumuturi anterioare. Pentru asigurarea continuităţii furnizării căldurii şi apei calde pentru populaţie, se impune promovarea ordonanţei, deoarece, în condiţiile crize financiare mondiale, autorităţile locale nu au capacitatea să acopere, din bugetele locale, pierderile operatorilor din sistem", arată Guvernul.

Sursa citată explică astfel că urmăreşte scoaterea din blocaj a activităţii economice a operatorilor economici prestatori ai serviciului de interes economic general de alimentare cu energie termică a populaţiei şi că, pentru ca acest serviciu să funcţioneze la parametrii optimi, este necesară acoperirea pierderilor rezultate din prestarea serviciului de interes economic general.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici