Guvernul se împrumută pe bandă rulantă. Datoria publică a României a trecut de 700 mld. lei

  • Guvernul se împrumută pe bandă rulantă.
  • Datoria publică a României a trecut de 700 mld. lei şi de 50% din PIB în primele două luni din an.
  • De la începutul anului, guvernul Ciucă a adăugat 40 mld. lei la datoria publică.
415 afișări
Imaginea articolului Guvernul se împrumută pe bandă rulantă. Datoria publică a României a trecut de 700 mld. lei

Guvernul se împrumută pe bandă rulantă. Datoria publică a României a trecut de 700 mld. lei

Guvernul Ciucă a adăugat încă 40 mld. lei la datoria publică a României în primele două luni din 2022, arată datele publicate luni de Ministerul Finanţelor. Astfel, datoria publică a ajuns la 707 mld. lei, adică peste 50% din PIB-ul realizat de România în ultimul an, scrie ZF.

Spre comparaţie, la finalul lui 2019, înainte de izbucnirea crizelor, România avea o datorie publică de 373 mld. lei, care însemna o pondere de 35% din PIB de atunci. Între timp, datoria guvernamentală, internă şi externă, s-a dublat.

La finalul lui februarie 2023, România a avea o datorie pe termen mediu şi lung de 677 mld. lei, restul fiind datorie pe termen scurt. Datoria în lei era de 323 mld. lei, iar cea în valută în echivalentul a 384 mld. lei, dintre care 308 mld. lei în euro şi 74 mld. lei în dolari.

Pe măsură ce datoria creşte, devine din ce în ce mai greu de rostogolit. Necesarul de finanţare al României este de circa 150 mld. lei în 2023, care înseamnă deficitul bugetar din anul curent şi refinanţarea datoriei vechi.

Cu cât datoria a crescut, cu atât România a cheltuit mai mult cu dobânzile, în condiţiile în care costul de finanţare oricum a crescut ca urmare a creşterii dobânzilor. Astfel, din aceşti doi factori: creşterea ratelor de dobândă şi majorarea datoriei, cheltuielile cu dobânzile ale guvernului au urcat cu 60% în primele două luni din 2023, prin comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici