Guvernul şi BIRD au decis să anuleze 35 mil. dolari dintr-un împrumut din 2006

Guvernul şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare au decis să anuleze suma de 35 milioane dolari dintr-un împrumut aprobat în 2006 pentru infrastructura în transporturi, de 180 milioane dolari, şi extinderea perioadei de tragere pentru a treia oară, până la finele acestui an.

303 afișări
Imaginea articolului Guvernul şi BIRD au decis să anuleze 35 mil. dolari dintr-un împrumut din 2006

Guvernul şi BIRD au decis să anuleze 35 mil. dolari dintr-un împrumut din 2006 (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

România a semnat în noiembrie 2006 un acord de împrumut cu BIRD, parte a grupului Băncii Mondiale, în valoare de 180 milioane de dolari, pentru finanţarea proiectului sectorial de sprijinire a transporturilor.

Acordul iniţial de împrumut "prevedea ca dată limită de tragere data de 31 decembrie 2008. Prin schimbul de scrisori (...) între Guvernul României şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, s-a convenit asupra amendării datei de închidere aferente perioadei de tragere din împrumut, însă numai până la termenul limită de 31 martie 2009 stabilit de către Bancă, urmând ca după o evaluare a disponibilităţilor fondurilor alocate prin bugetul pe anul 2009 să se decidă oportunitatea unei noi prelungiri", se arată în nota de fundamentare a unui proiect de hotărâre de Guvern pentru aprobarea amendamentului la acordul de împrumut privind finanţarea proiectului de sprijinire a transporturilor.

Ulterior, termenul de tragere al împrumutului a fost extins până la 30 aprilie.

Date fiind condiţiile economice actuale şi solicitarea Guvernului adresată instituţiilor financiare internaţionale de a acorda sprijin financiar, reprezentanţii BIRD au transmis, în cadrul unei misiuni de evaluare desfăşurată în perioada 9-20 martie 2009, că este necesară revizuirea portofoliului de împrumuturi în vederea unei eventuale disponibilizări a sumelor neangajate.

Costul total al proiectului prevăzut iniţial era de 225 milioane de dolari, din care 180 milioane de dolari sub forma unui împrumut BIRD şi 45 milioane dolari contribuţia României.

Proiectul este destinat activităţilor de întreţinere a infrastructurii publice şi este structurat în două părţi de valoare egală cu 112,5 milioane dolari, respectiv pentru sectorul rutier şi cel feroviar.

"În baza proiectului, BIRD a agreat prelungirea perioadei de tragere de împrumut până la 31 decembrie 2009. Echipa Băncii Mondiale a confirmat capacitatea CFR şi CNADNR (Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România - n.r.) de a implementa proiectul şi a absorbi 55, respectiv 90 de milioane dolari din împrumutul BIRD până la 31 decembrie 2009, însă numai în condiţiile majorării alocaţiilor bugetare (fie prin realocarea de fonduri, fie prin suplimentare)", potrivit notei de fundamentare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici