Guvernul speră să obţină 10 milioane lei din privatizarea companiilor din turism

Guvernul estimează că va obţine în acest an venituri totale de 10 milioane lei (2,3 milioane euro) din privatizarea companiilor aflate în portofoliul Ministerului Turismului şi că va plăti până la 250.000 lei onorariile agenţilor de privatizare sau firmelor de avocatură care vor pregăti procesul.

15 afișări
Imaginea articolului Guvernul speră să obţină 10 milioane lei din privatizarea companiilor din turism

Guvernul speră să obţină 10 milioane lei din privatizarea companiilor din turism (Imagine din arhiva Mediafax Foto)

O sumă de 125.000 lei va fi plătită pentru rapoarte de evaluare în procesul de privatizare şi postprivatizare, iar alte 125.000 lei vor fi cheltuite pentru reclamă şi publicitate.

Sumele plătite cumpărătorilor ca daune suportate de minister ca urmare a garanţiilor acordate în contractul de vânzare-cumpărare de acţiuni şi/sau cheltuieli pentru combaterea ori stingerea pretenţiilor formulate de ofertant şi despăgubirile aferente sunt estimate la 250.000 lei. Vărsămintele la trezoreria statului din privatizare totalizează 8,9 milioane lei.

Estimările de venituri şi cheltuieli sunt incluse în bugetul Ministerului Turismului privind activitatea de privatizare pe anul 2009, aprobat recent de Guvern.

Executivul a decis recent că societăţile de turism la care Ministerul Turismului are acţiuni vor fi privatizate prin negociere directă sau în urma unor licitaţii, şi nu prin intermediul bursei, aşa cum se stabilise cu câteva luni în urmă.

Decizia a fost motivată prin criza financiară şi economică internaţională, care a condus şi la scăderea preţului acţiunilor la bursă.

Ministerul Turismului deţine acţiuni, în numele statului, la 23 de societăţi comerciale, însă doar şapte dintre acestea cădeau sub incidenţa prevederilor HG 733/2008, care viza privatizarea unor societăţi comerciale din turism prin ofertă publică secundară.

Cele şapte companii sunt Predeal, unde ministerul deţine 90% din titluri, Litoral Constanţa (82,27%), Mamaia (96,57%), Neptun-Olimp (52,22%), Athenee Palace (33,98%), Lido (42,87%) şi Robinson (21,59%).

Celelalte sunt fie societăţi comerciale în curs de dizolvare şi lichidare, fie societăţi comerciale fără patrimoniu sau cu patrimoniu în curs de clarificare, ca urmare a retrocedărilor către foştii proprietari. Acestora li se adaugă societăţi comerciale la care statul a devenit acţionar în urma majorării capitalului social cu valoarea terenurilor pentru care au fost emise certificate de atestare a dreptului de proprietate după privatizare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici