Guvernul SUA a aprobat un plan de salvare a Citigroup

Guvernul SUA a aprobat un plan de salvare a Citigroup în valoare de 306 miliarde de dolari, în special prin garantarea de active, încercând astfel să susţină o industrie a serviciilor financiare grav afectată de criza economică mondială.

19 afișări
Imaginea articolului Guvernul SUA a aprobat un plan de salvare a Citigroup

Guvernul SUA a aprobat un plan de salvare a Citigroup (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Trezoreria americană a anunţat că Autoritatea Federală pentru Garantarea Depozitelor (Federal Deposit Insurance Corporation - FDIC) va asigura protecţie împotriva unor pierderi de circa 306 miliarde de dolari din depozitele şi titlurile incluse în situaţia contabilă a Citigroup.

Planul SUA a fost făcut public duminică seara şi presupune, de asemenea, ca Citigroup să obţină 27 de miliarde de dolari prin emiterea de acţiuni preferenţiale.

Acţiunile prevăd dividende de 8%, peste nivelul de 5% perceput altor instituţii incluse în programul de stabilizare a sistemului financiar cu o valoare totală de 700 de miliarde de dolari. Grupul a obţinut deja 25 de miliarde de dolari din ajutorul guvernamental iniţial de 700 miliarde dolari.

"Guvernul SUA întrepinde acţiunile necesare pentru a consolida sistemul financiar şi pentru a proteja contribuabilii americani şi economia americană", au anunţat Rezerva Federală (Fed), Trezoreria şi Autoritatea Federală pentru Garantarea Depozitelor.

Pentru a avea acces la programul de 306 miliarde dolari, Citigroup nu va trebui să recurgă la modificări ale structurii de management.

Citigroup, a doua mare bancă din SUA în funcţie de active, este prezentă în peste 100 de state. Mulţi analişti consideră că banca poate fi prea mare pentru a putea fi lăsată să intre în faliment, situaţie care ar provoca haos în întreg sistemul financiar mondial.

Planul de 306 miliarde de dolari a fost aprobat de guvernul SUA în mai puţin de o săptămână de la anunţul făcut de preşedintele executiv al băncii, Vikram Pandit, conform căruia numărul anagajaţilor va scădea până la începutul anului 2009 de la 375.000 la 300.000, iar cheltuielile vor fi reduse cu 20%.

Valoarea de piaţă a Citigroup a scăzut, vineri, la 20,5 miliarde de dolari, comparativ cu nivelul maxim de 270 de miliarde de dolari atins în 2006.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici