Guvernul vrea să înfiinţeze un departament pentru supervizarea construcţiei Nabucco în România

Guvernul vrea să înfiinţeze un comitet interdepartamental format din reprezentanţi din şapte ministere şi din membri ai mai multor instituţii pentru supervizarea realizării gazoductului Nabucco în România.

473 afișări
Imaginea articolului Guvernul vrea să înfiinţeze un departament pentru supervizarea construcţiei Nabucco în România

Conducte de gaze (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Comitetul interdepartamental reprezintă un cadru intern pentru urmărirea realizării proiectului Nabucco, discutarea aspectelor legate de implementare, formularea de propuneri la nivel intern şi luarea de decizii referitoare la sprijinirea şi soluţionarea unor probleme legate de implementarea acestuia. Comitetul informează periodic şi ori de câte ori este necesar Guvernul cu privire la activitatea desfăşurată şi măsurile dispuse", se arată într-un proiect de Hotărâre de Guvern elaborat de Ministerul Economiei

Din această structură vor face parte secretari de stat din ministerele Economiei, Finanţelor Publice, Administraţiei şi Internelor, Mediului şi Pădurilor, Justiţiei, Afacerilor Externe şi Dezvoltării Regionale şi Turismuluim, precizează proiectul de act normativ.

Din comitet vor mai face parte preşedinţi sau secretari generali din Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, precum şi din Consiliul Concurenţei.

Comitetul va fi coordonat de secretarul de stat pe probleme de energie din Ministerul Economiei.

Printre atribuţiile noului organism se numără şi "problematica studiilor de impact de mediu", a căror finalizare reprezintă o etapă esenţială pentru luarea deciziei finale privind investiţiile în construcţia Nabucco.

Obiectivul Nabucco, proiect început în 2002, este construirea unui gazoduct care să aducă în Europa gaze naturale din bazinul Caspic şi din Asia Centrală, pe ruta Turcia - Bulgaria - România - Ungaria - Austria, reducând astfel dependenţa UE de gazele importate din Rusia.

Nabucco este dezvoltat de un consorţiu la care participă companiile OMV (Austria), Transgaz Mediaş, MOL (Ungaria), BOTAS (Turcia), Bulgargaz (Bulgaria) şi RWE (Germania). Proiectul este sprijinit de Uniunea Europeană. Investiţia totală este evaluată la opt miliarde de euro.

Prin Nabucco se intenţionează transportarea a 31 miliarde metri cubi de gaze pe an din regiunea Caspică la un hub din Austria. Startul lucrărilor de construcţie a fost amânat de consorţiul care dezvoltă proiectul din 2012 în 2013, iar primele livrări de gaze au fost întârziate din 2015 până în 2017.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici