Hackeri suspectaţi de legături cu serviciile secrete din Rusia au atacat mai multe companii din Europa de Est

Un grup de hackeri, suspectat că ar avea conexiuni cu serviciile de informaţii din Rusia, a folosit un tip nou şi sofisticat de virus pentru a ataca trei companii de energie şi transport din Ucraina şi Polonia, a informat miercuri compania de antivirus ESET, relatează site-ul agenţiei Reuters.

293 afișări
Imaginea articolului Hackeri suspectaţi de legături cu serviciile secrete din Rusia au atacat mai multe companii din Europa de Est

Hackeri suspectat de legături cu Rusia au atacat trei companii din Europa de Est

Raportul publicat de compania ESET, cu sediul la Bratislava, nu a atribuit atacurile cibernetice unei ţări anume, însă a acuzat un grup care este deja suspectat de Marea Britanie că ar avea conexiuni cu serviciul militar de informaţii din Rusia.

Raportul face parte dintr-o serie de documente care provoacă îngrijorări în statele occidentale privind activitatea Serviciului rus de informaţii militare (GRU).

GRU este acuzat de Londra că ar conduce o campanie de atacuri cibernetice globale şi suspectat pentru implicarea în atacul neurotoxic din Salisbury, ce l-a vizat pe fostul agent Serghei Skripal. Moscova neagă toate acuzaţiile.

Investigatorii din cadrul companiei ESET au informat că grupul este responsabil pentru o serie de atacuri cibernetice înregistrate în sectorul energetic al Ucrainei. Hackerii, care iniţial au folosit virusul BlackEenergy, sunt acuzaţi că au dezvoltat un nou malware cunoscut sub denumirea de GreyEnergy.

Kievul acuză Moscova pentru planificarea atacurilor cibernetice, în timp ce firma americană de securitate cibernetică FireEye a acuzat grupul de hackeri Sandworm. Agenţia britanică pentru spionaj Centrul Guvernamental de Comunicaţii (GCHQ) a declarat luna aceasta că atât hackerii care folosesc virusul BackEnergy, cât şi grupul Sandworm, sunt nume asociate cu GRU.

Purtătorul de cuvânt al Kremilinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu există dovezi care să susţină acuzaţiile aduse Serviciului rus de informaţii militare şi că Rusia nu utilizează atacuri cibernetice împotriva altor ţări.

"Acestea sunt doar mai multe acuzaţii. Am obosit să le negăm, pentru că nimeni nu ne ascultă", a declara Peskov.

Robert Lipovsky, un cercetător din cadrul companiei ESET, a declarat pentru Reuters că aceasta ar putea fi doar etapa de "spionaj şi reconstituire, ceea ce ar putea duce la sabotaj cibernetic".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici