Harta costului orar al muncii în statele europene în 2011. Cât plătesc patronii pentru o oră de muncă

Anul trecut, cel mai mare cost orar al forţei de muncă a fost înregistrat în Norvegia, mai exact 44,2 euro, aproape dublu faţă de media europeană, de 23,1 euro pe oră, şi peste cea din zona euro, de 27,6 euro pe oră, conform datelor făcute publice de către Biroul de Statistică al UE Eurostat.

809 afișări
Imaginea articolului Harta costului orar al muncii în statele europene în 2011. Cât plătesc patronii pentru o oră de muncă

Harta costului orar al muncii în statele europene în 2011. Cât plătesc patronii pentru o oră de muncă (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

Norvegienii sunt urmaţi în top de către belgieni, al căror cost orar al muncii, în 2011, era de 39,3 euro şi de către suedezi, care cu 39,1 euro. Un cost orar al muncii, reprezentând salarii, compensaţii financiare şi cheltuieli nesalariale ale angajatorului, de peste 30 de euro era înregistrat şi în cazul companiilor din Danemarca, Franţa, Luxemburg, Olanda şi Germania.

La polul opus, cel mai mic cost orar al muncii din Europa a fost înregistrat, anul trecut, de către vecinii bulgari, mai exact de 3,5 euro. Ei erau urmaţi în clasament de către letoni şi lituanieni, unde costul orar al muncii era de 5,5 euro, respectiv 5,9 euro.

Românii, pe penultimul loc în Europa

Valoarea şi bogăţia sunt suficiente pentru cei 4,9 milioane de locuitori ai statului norvegian pentru ca oamenii să aibă venituri considerabile, a declarat pentru gândul Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), care a adăugat şi faptul că în Norvegia statul administrează, de exemplu, petrolul, în timp ce în România, cea mai mare companie din acest domeniu este una privată.

În urmă cu doi ani, românii se aflau pe penultimul loc al topului celor mai mari costuri orare ale muncii din Europa, cu o medie de 4,2 euro, reuşind să depăşească în clasament doar salariaţii bulgari, care se aflau şi atunci pe ultima poziţie.

Citeşte mai multe despre harta costului orar al muncii în statele europene în 2011 pe www.gandul.info

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici