Ialomiţianu: Discutăm perspectiva financiară, legat de renegocierea preţului la gaze şi energie

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat, luni, că se ocupă de negocierile cu FMI şi că este de negociat perspectiva financiară a anului 2012, "legat de renegocierea preţului la gaze şi energie".

193 afișări
Imaginea articolului Ialomiţianu: Discutăm perspectiva financiară, legat de renegocierea preţului la gaze şi energie

Ialomiţianu: Discutăm perspectiva financiară, legat de renegocierea preţului la gaze şi energie (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

"Eu, în momentul acesta, sunt în negocieri cu Fondul Monentar, cu Comisia Europeană, de aceste probleme mă ocup. Toate condiţionalităţile au fost îndeplinite de România şi avem de negociat perspectiva financiară a anului 2012, legat de renegocierea preţului la gaze şi energie. Deci, lucrurile acestea le avem în vedere", a spus Ialomiţianu înaintea şedinţei BPN al PDL.

El a arătat că este preocupat de ceea ce se întâmplă în zona Euro, pentru că orice modificare a deficitelor bugetare, a datoriilor publice din această zonă afectează şi România.

"Ne preocupă foarte mult ce se întâmplă în zona Euro pentru că, v-am spus de foarte multe ori, că orice modificare în zona Euro a deficitelor bugetare, a datoriilor publice, a situaţiilor financiare ne afectează şi pe noi", a precizat Ialomiţianu.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, în contextul referirilor la îndeplinirea angajamentelor României faţă de FMI, că se va încerca o replanificare a liberalizării preţurilor la energie şi gaze, atât pentru populaţie, cât şi pentru agenţii economici.

"Va trebui să încercăm o reprogramare la orizontul 2020 pentru populaţie şi 2015-2017 pentru agenţii economici (...). Vom vedea dacă vom reuşi. Aceste termene au fost asumate de România la intrarea în UE şi, practic, le renegociem pornind de la realităţile de plată ale cetăţenilor români şi ale economiei", a adăugat Băsescu.

Preşedintele a mai spus că, în urma discuţiilor pe care le-a avut cu premierul Emil Boc a rezultat că, în relaţia cu FMI, România "va fi cu toate obiectivele îndeplinite în linii mari".

"Singurul lucru pe care l-am stabilit împreună cu primul ministru Emil Boc, că va trebui renegociat în noua scrisoare către Fond, este legat de replanificarea liberalizării preţurilor la energie electrică şi gaze, atât pentru populaţie, cât şi pentru agenţii economici. La gaze spre exemplu în actualul acord cu Fondul, cu Uniune Europeană şi Banca Mondială, liberalizarea este prevăzută pentru agenţii economici în 2013, iar pentru populaţie în 2015", a spus preşedintele.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici