Ialomiţianu: Nu se poate spune că am cedat de frică; fondul de stimulente există şi e suficient

Ministrul Finanţelor Gheorghe Ialomiţianu declară, într-un interviu pentru Gândul, că ministerul are disponibilă suma de 300 de milioane de lei pentru "stimulente şi investiţii", care este suficientă, precizând că nu se poate spune că a cedat de frică solicitărilor protestatarilor din MFP.

20 afișări
Imaginea articolului Ialomiţianu: Nu se poate spune că am cedat de frică; fondul de stimulente există şi e suficient

Ialomiţianu: Nu se poate spune că am cedat de frică; fondul de stimulente există şi e suficient (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Ministrul de Finanţe îl acuză pe predecesorul său Sebastian Vlădescu că acordarea stimulentelor a fost făcută "arbitrar şi nu pe criterii de performanţă".

Întrebat dacă a cedat de frică, Ialomiţianu răspunde: "Nu, nu e nicidecum o înfrângere şi nici nu se poate spune că am cedat de frică, pentru că stimulentele trebuie date, dar numai pe criterii de performanţă şi nu arbitrar şi pe criterii sociale, cum au cerut şi acum liderii sindicali, lucru pe care trebuia să-l facă şi domnul Vlădescu".

Ministrul nu a putut preciza când vor fi plătite angajaţilor MF stimulentele restante pe august şi septembrie şi cât totalizează acestea, precizând că "trebuie să se facă mai întâi listele cu cei îndreptăţiţi să le primească, în funcţie de performanţele fiecăruia, după o analiză pe fiecare angajat pe care o vor face toţi directorii de direcţii din teritoriu".

"Apoi listele trebuie validate de comisia pe care am înfiinţat-o şi abia după aceea se vor plăti şi banii, nu vă pot da acum un termen", a spus ministrul Finanţelor într-un interviu pentru Gândul.

În ceea ce-i priveşte pe şefii din teritoriu şi din centrala ministerului, aceştia vor primi stimulente "doar dacă au avut performanţe individuale, de exemplu s-au implicat şi au depăşit planul la încasări".

"Fondul pentru stimulente există la minister şi e suficient, 300 de milioane de lei ( 70 milioane euro n.r.) pentru stimulente şi investiţii ...", a spus Ialomiţianu, întrebat de unde va lua banii pentru stimulente, fără a preciza însă cât se va aloca pentru stimulente şi cât pentru investiţii.

"Nu vă pot spune în acest moment, pentru că nu ştiu încă la cât se va ridica totalul stimulentelor pe care trebuie să le dăm şi care vor fi acordate numai în funcţie de performanţele fiecăruia, cum v-am mai spus", a argumentat Ialomiţianu.

El a exclus posibilitatea ca decizia sa de a relua plata stimulentelor în urma unei greve spontane să-i determine şi pe bugetarii din celelalte ministere să treacă la acţiuni similare dacă vor să obţină şi ei ceva bani în plus.

"În nici un caz, există un cadru legal pe care trebuie şi vreau să-l respect în privinţa acordării stimulentelor, se vor da numai pe criterii de performanţă şi numai acolo unde e cadru legal", a spus ministrul.

El a apreciat că premierul Emil Boc nu e împotriva acordării stimulentelor, ci consideră că acestea trebuie să se dea, dar numai pe criterii de performanţă.

Întrebat care crede că va fi reacţia preşedintelui Traian Băsescu, care a transmis cât se poate de clar să fie tăiate imediat orice sporuri şi stimulente, Gheorghe Ialomiţianu a evitat să răspundă.

Anul trecut, fondul de stimulente cuprins în bugetul public a fost de 1,1 miliarde lei, din care cea mai mare sumă a fost alocată Ministerului Finanţelor, respectiv 890,7 milioane lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici