IMM-urile ar putea beneficia de suspendarea plăţilor la credite pentru 12 luni

Băncile ar putea să suspende pentru o perioadă de până la 12 luni plata ratelor la creditele pentru întreprinderile mici şi mijlocii, după un model adoptat recent în Italia, propunere lansată de preşedintele PSD, Mircea Geoană.

16 afișări
Imaginea articolului IMM-urile ar putea beneficia de suspendarea plăţilor la credite pentru 12 luni

IMM-urile ar putea beneficia de suspendarea plăţilor la credite pentru 12 luni (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

"Este o iniţiativă pe care sectorul bancar din Italia a adoptat-o în urmă cu câteva zile. (...) Propunem suspendarea pe 12 luni a plăţii principalului pentru creditele pe termen mediu şi lung, precum şi suspendarea pe 6-12 luni a împrumuturilor legate de leasing, iar în această perioadă să se continue numai plata dobânzilor", a declarat, marţi, Geoană, după o întâlnire cu reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor, Băncii Naţionale a României şi cu oameni de afaceri.

Preşedintele PSD a explicat că, pentru moment, nu reprezintă o iniţiativă a coaliţiei, întrucât măsura adoptată în Italia implică tangenţial guvernul şi legislativul şi mai mult sectorul bancar şi de afaceri.

"Unde poate interveni Guvernul şi Parlamentul este acolo unde vor fi necesare modificări de legislaţie. Deocamdată nu este o chestiune de coaliţie, dar dacă măsurile pe care specialiştii le vor stabili ne vor spune că nevoie de implicarea coaliţiei, o vom face", a spus Geoană.

Liderul PSD a explicat că măsura ar putea fi aplicată firmelor care se înscriu în definiţia europeană şi inclusiv românească a IMM-urilor, respectiv societăţi cu mai puţin de 250 de angajaţi, cifră de afaceri mai mică de 50 milioane euro şi active sub 25 milioane euro.

El a adăugat că întreruperea plăţilor nu va fi aplicată pentru creditele aflate deja în întârziere foarte mare la plată şi clasificate în ultimele două categorii, respectiv "îndoielnice" şi "pierdere".

Pe de altă parte, Geoană propune şi extinderea termenului de întârziere la plată în care un credit devine pierdere, de la 90 la 180 de zile.

BNR va analiza impactul unei asemenea măsuri

La rândul său, prim-viceguvernatorul Băncii Naţionale a României, Florin Georgescu, a afirmat că specialiştii băncii centrale, împreună cu cei ai Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), vor analiza în scurt timp impactul unei asemenea măsuri, precum şi modificările normelor bancare rezultate din acestea.

"Specialiştii BNR vor efectua cu reprezentanţii băncilor evaluările şi simulările necesare şi, într-un timp relativ scurt, vom da rezultatele, inclusiv privind articulările normelor de prudenţă bancară pe cerinţele impuse de aplicarea unei asemenea măsuri", a spus Georgescu.

De asemenea, preşedintele ARB, Radu Gheţea, a afirmat că băncile sunt interesate de un astfel de program, întrucât executările silite nu sunt o soluţie pentru această perioadă, în care nu există pieţe şi preţuri de referinţă.

El a mai spus că nu va fi nevoie să convingă membrii Asociaţiei, pentru că aceştia "trebuie să se convingă singuri că este un plus această iniţiativă".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici