IMM-urile pot accesa peste un miliard de euro pentru creşterea competitivităţii economice

Întreprinderile mici şi mijlocii vor putea accesa, în următorii patru ani, fonduri de peste un miliard de euro pentru creşterea competitivităţii economice, a declarat, marţi, la Bistriţa, ministrul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Ovidiu Silaghi.

18 afișări
Imaginea articolului IMM-urile pot accesa peste un miliard de euro pentru creşterea competitivităţii economice

IMM-urile pot accesa peste un miliard de euro pentru creşterea competitivităţii economice (Imagine: Mediafax Foto)

Ministrul Silaghi a explicat că "reţeta" pentru accesarea fondurilor se va regăsi în Ghidul aplicantului, care va fi lansat la sfârşitul acestei luni.

Potrivit sursei citate, această lansare a fost întârziată de birocraţia română şi de cea de la Bruxelles şi de faptul că, după ce ghidul a fost redactat în România, a fost trimis la Bruxelles pentru observaţii.

"Noi am preluat observaţiile lor şi sperăm ca, în 31 martie, să putem lansa ghidul care dă posibilitatea IMM-urilor să acceseze mai mult de un miliard de euro în următorii patru ani. Am convingerea că putem accesa această sumă chiar şi mai repede pentru că este necesară IMM-urilor şi am încredere că întreprinzătorul român are suficientă inventivitate să acceseze aceste fonduri", a declarat Ovidiu Silaghi.

Ministrul le-a explicat oamenilor de afaceri prezenţi la întrunire că vor putea depune trei tipuri de proiecte: până la 10.000 de euro - pentru consultanţă, până la 250.000 de euro - pentru investiţii mici şi între 250.000 de euro şi 1,5 milioane de euro în investiţii mari.

"Suma maximă care poate fi accesată pe acest fond este aşadar de 1,5 milioane de euro, care se împarte astfel: 60% fonduri europene, 40% fonduri proprii. Deci un proiect de 2,5 milioane de euro se pliază foarte bine pe această structură de investiţii mari", a spus Silaghi.

Potrivit sursei citate, oamenii de afaceri vor putea accesa credite bancare pentru contribuţia proprie.

"Acum nu trebuie să sperie ideea că trebuie să avem un aport propriu de un milion de euro pe care să-l aducem de acasă. Milionul de euro se poate lua de bănci şi poate fi garantat prin Fondul Naţional de Garantare pentru IMM", a spus Silaghi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici