Imobilul de birouri Bucharest Business Park deţinut de CA Immo, evaluat în scădere cu 17% în 2008

Imobilul de birouri Bucharest Business Park, deţinut de compania imobiliară austriacă CA Immo, a fost evaluat la sfârşitul anului trecut la 67,6 milioane de euro, în scădere cu 17% faţă de valoarea din luna decembrie a anului 2007.

28 afișări

La sfârşitul lui 2007, imobilul de birouri din Bucureşti era evaluat la 81,3 milioane de euro, potrivit raportului financiar anul al CA Immo.

În urma reevaluării, randamentul din închiriere al imobilului a ajuns la 7,9%, în condiţiile în care CA Immo a obţinut în 2008 venituri din chirii de 5,3 milioane de euro.

Bucharest Business Park are o suprafaţă închiriabilă de 23.800 de metri pătraţi, printre chiriaşi numărându-se BAT, IBM, Coca-Cola, Sony, Romsys, 3M, Ness. Proiectul Bucharest Business Park a fost vândut în 2005 de către dezvoltatorul Portland Trust companiei CA Immo.

Investitorul austriac a intrat pe piaţa din România în 2003 prin achiziţia imobilului de birouri Opera Center 1 din Bucureşti, dezvoltat, de asemenea, de compania Portland. Un an mai târziu, CA Immo a cumpărat Opera Center 2.

Cele două imobile au fost evaluate la sfârşitul anului trecut la 36,2 milioane de euro, respectiv 10 milioane de euro, reprezentând o scădere de 3-4% faţă de valoarea din decembrie 2007. Veniturile din chirii obţinute anul trecut din închirierea celor două imobile au fost de 2,6 milioane de euro, şi respectiv 697.000 euro.

Astfel, veniturile din închirierea spaţiilor deţinute în România au reprezentat 5% din totalul încasărilor companiei din 2008, de 175,3 milioane de euro. Faţă de anul 2007, veniturile din închiriere obţinute de CA Immo au crescut cu 42%.

CA Immo mai dezvoltă la Sibiu un centrul comercial, prima fază urmând să fie finalizată în acest an, unul dintre chiriaşi urmând să fie reţeaua germană de bricolaj Obi, care a închiriat deja un spaţiu de 9.800 de metri pătraţi. Centrul comercial este construit pe un teren în suprafaţă totală de 220.000 de metri pătraţi situat în zona de nord a oraşului, în urma unei investiţii de circa 100 milioane de euro. Suprafaţa utilă a centrului va fi de 80.000 de metri pătraţi.

În plus, CA Immo va mai dezvolta la Arad un centru comercial specializat, în parteneriat cu dezvoltatorul austriac Lengger Group, investiţia urmând să ajungă la circa 13 milioane de euro. Suprafaţa construită a proiectului va fi de 14.000 de metri pătraţi, construcţia urmând să fie începută în momentul în care 50-60% din suprafaţă va fi preînchiriată. Terenul din Arad a fost achiziţionat în luna iunie a anului trecut.

Compania a anunţat că îşi va modifica strategia în acest an, prin trecerea de la extinderea agresivă spre concentrarea pe continuarea proiectelor aflate în construcţie.

"În anul 2009, focusul nostru în Europa de Est este realizarea proiectelor care sunt în construcţie. În această regiune, pentru acest an, avem programate investiţii de 100 de milioane de euro, din totalul de 300 de milioane de euro programat pentru anul 2009", se arată în raportul companiei.

În Europa de Est, compania mai este prezentă în Polonia, Slovacia, Serbia, Cehia, Bulgaria, Slovenia, Rusia, Ungaria.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici