Importurile României din Ungaria, mult peste exporturi. Comerţul bilateral a atins un nou record

Schimburile comerciale dintre România şi Ungaria au crescut anul trecut cu 26%, la 7,3 miliarde euro, nou record, dar România are în relaţia cu statul vecin un deficit comercial de 2,3 miliarde euro, cel mai mare deficit înregistrat cu vreunul dintre partenerii externi.

703 afișări
Imaginea articolului Importurile României din Ungaria, mult peste exporturi. Comerţul bilateral a atins un nou record

Importurile României din Ungaria, mult peste exporturi. Comerţul bilateral a atins un nou record (Imagine: Mircea Rosca/ Mediafax Foto)

"Exporturile României au totalizat peste 2,5 miliarde euro, în timp ce importurile s-au cifrat la 4,8 miliarde euro", a declarat, vineri, la Budapesta, ambasadorul României în Ungaria, Alexandru Victor Micula.

El a prezentat aceste date la seminarul "Oportunităţi de investiţii în România", organizat de OTP Bank şi Asociaţia de Afaceri Ungare în România (AAUR), şi a precizat că informaţiile sunt preliminare.

Precedentul record al comerţului bilateral, de 5,8 miliarde euro, s-a înregistrat în 2008.

În 2010, volumul schimburilor comerciale a fost de 5,8 milarde euro, din care exporturile României au totalizat 1,7 miliarde euro, iar importurile 4 miliarde euro, rezultând un sod negativ de 2,2 miliarde euro.

Deficitul comercial al României în relaţia cu Ungaria s-a redus anul trecut cu circa 50 milioane euro.

Printre principalele produse importate din Ungaria se numără utilaje, aparate şi echipamente, materiale plastice, metale, şi produse vegetale. Aceste categorii se regăsesc şi în exporturile României în statul vecin.

Exporturile totale ale României, la nivel mondial, au fost anul trecut de 45,01 miliarde euro, în creştere cu 20,5%, iar importurile au urcat cu 16,7% şi au ajuns la 54,73 miliarde euro, rezultând astfel un deficit de 9,72 miliarde euro, apropiat de cel din 2010.

Printre cele mai importante companii ungare care activează în România sunt grupul bancar OTP Bank şi grupului farmaceutic Gedeon Richter.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici