Impozit Pariuri 2023: Tot ce trebuie să ştii (P)

675 afișări
Imaginea articolului Impozit Pariuri 2023: Tot ce trebuie să ştii (P)

Impozit Pariuri 2023: Tot ce trebuie să ştii (P)

Codul fiscal a suferit mai multe schimbări în ultimii ani în domeniul jocurilor de noroc. Site-ul PariuriX.com a prezentat toate detaliile referitoare la impozit pariuri, după intrarea în vigoare a modificărilor legislative de la data de 1 august 2023, dar şi la alte taxe impuse prin lege sau prin regulamentele interne ale operatorilor şi terţilor.

În ciuda faptului că pragurile de impozitare sunt aceleaşi, se face o distincţie între veniturile realizate din pariurile plasate la agenţiile terestre şi cele realizate la agenţiile online. Cea mai importantă diferenţă este că pariorii offline plătesc o taxă de 5% din miza fiecărui bilet.

Cu alte cuvinte, dacă un jucător plăteşte 100 RON pentru pariu, eventualul câştig va fi miza înmulţită cu 95 RON. Apoi, în cazul în care biletul plasat în agenţia stradală este „verde”, pariorul primeşte câştigul minus impozitul aferent care este de:

  • 3% din sumă pentru câştiguri de cel mult 10.000 RON;

  • 300 RON plus 20% din ce depăşeşte suma de 10.000 RON pentru câştiguri între 10.001 RON şi 66.750 RON;

  • 11.650 RON plus 40% din ce depăşeşte suma de 66.750 RON pentru câştiguri de cel puţin 66.751 RON.

Jucătorii cu experienţă care joacă sume mari ţin cont de praguri şi plasează mai multe pariuri identice pe mize mai mici, astfel încât câştigul fiecărui bilet să nu depăşească 10.000 RON.

 

Veniturile online sunt impozitate doar la retragere

Pe de altă parte, cine joacă online nu plăteşte nicio taxă la plasarea pariului. Miza completată în rubrica specială din biletul virtual este şi cea luată în considerare pentru calcularea câştigului. Acest avantaj deosebit reprezintă unul dintre motivele pentru care agenţiile de pariuri de pe internet au devenit foarte populare.

Un alt avantaj se referă chiar la impozitarea veniturilor: pariorii online nu plătesc impozit din fiecare câştig, ci numai atunci când retrag bani. Pragurile sunt aceleaşi:

  • 3% din sumă pentru retrageri de cel mult 10.000 RON;

  • 300 RON plus 20% din ce depăşeşte suma de 10.000 RON pentru retrageri între 10.001 RON şi 66.750 RON;

  • 11.650 RON plus 40% din ce depăşeşte suma de 66.750 RON pentru retrageri de cel puţin 66.751 RON.

Pentru a vedea care este diferenţa dintre offline şi online din punctul de vedere al mecanismului de impozitare şi al taxării biletelor, ne putem gândi la un exemplu simplu. Să spunem că doi pariori au 100 RON pe care îi pun pe un bilet cu cota 3.00, câştigător. Apoi mai plasează un bilet de 50 RON, pierzător.

Pentru biletul câştigător, cel care joacă în agenţia stradală va primi în mână 95 (miza) x 3.00 cota = 285 RON – 8.55 RON (impozit) = 276.45 RON. Din aceşti bani, pierde 50 RON (miza biletului necâştigător). În final, rămâne cu 226.45 RON.

Pariorul online va avea 300 RON pentru biletul câştigător (100 miza x 3.00 cota), apoi va pierde 50 RON. Va retrage 250 RON, din care i se va retrage un impozit de 3%, adică va rămâne în mână cu 242.5 RON.

Sunt agenţii care nu percep „taxa pe viciu”

Pentru pariurile de pe internet, de la 1 ianuarie 2019 este în vigoare „Taxa pe viciu”, de 2% din fiecare depunere. Legea prevede că această taxă trebuie plătită de operatori, însă majoritatea agenţiilor o percep de la jucători. Astfel, dacă cineva completează 100 RON în rubrica de depunere, fie va primi în cont 98 RON, fie va putea juca 100 RON, dar de pe card i se vor retrage 102 RON. Sunt, însă, şi agenţii care nu taxează pariorii.

Dincolo de cele prevăzute prin lege, există diverse taxe şi comisioane stipulate în regulamentele interne ale operatorilor. Unele case de pariuri online percep o taxă de 3% pentru depunerile efectuate prin intermediul portofelelor electronice. De asemenea, este posibil ca pariorul să plătească un comision dacă face mai mult de trei depuneri într-o zi.

O bancă taxează cu o sumă fixă plus procent din depunere transferurile făcute de clienţi în conturi deschise la agenţiile de pariuri. Sectorul este unul dinamic, iar în viitor pot apărea noutăţi în acest sens.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici