Impozitul forfetar pentru turism şi restaurante se va aplica din iulie

Ministrul delegat pentru IMM-uri şi turism, Maria Grapini, a declarat, luni, că instituţia pe care o reprezintă a finalizat studiile de impact în ceea ce priveşte aplicarea impozitului forfetar pe care le-a trimis ministrului Finanţelor, urmând ca măsura să se aplice din al doilea semestru.

1371 afișări
Imaginea articolului Impozitul forfetar pentru turism şi restaurante se va aplica din iulie

Impozitul forfetar pentru turism şi restaurante se va aplica din iulie (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

"Studiile de impact (privind impozitul forfetar, n.r.) le-am făcut noi, le-am predat la domnul Chiţoiu (ministrul Finanţelor, n.r.) şi rămâne ca din semestrul doi să fie aplicat acel nou impozit, în funcţie de anumiţi indicatori relevanţi, la hoteluri, pensiuni, restaurante, cafenele, baruri, reparaţii auto, pe coduri CAEN. Niciodată nu s-a aplicat decât un impozit general. De aceea este o diferenţă foarte mare faţă de ceea ce s-a aplicat până acum", a spus Grapini după o conferinţă de presă.

Ea a arătat că există diferenţe între potenţialul de a obţine profit în funcţie de domeniul de activitate.

"De aceea am insistat foarte mult şi mă bucur că domnul ministru al Finanţelor a acceptat să se facă, şi sper că aşa va ieşi până la urmă hotărârea de Guvern, să se facă impozitarea în funcţie de domeniul de activitate. Altfel este în reparaţii auto, altfel este în industria hotelieră şi altfel este în alimentaţia publică. Sper ca din semestrul doi să se aplice", a adăugat Grapini.

Ministrul pentru IMM-uri şi turism a anunţat în ianuarie că impozitul forfetar s-ar putea aplica din semestrul al doilea al acestui an, dacă studiul privind impactul măsurii va fi finalizat în primul trimestru.

Impozitul forfetar va viza doar unele servicii, precum pensiuni, hoteluri, restaurante, saloane de înfrumuseţare sau spălătorii auto, cuantumul urmând să fie stabilit după discuţii cu patronatele de profil.

Impozitul urmează să se aplice ca procent dintr-un venit standard pentru fiecare domeniu.

Hotelierii însă s-au opus acestei măsuri, afirmând că introducerea impozitului forfetar nu ar fi decât o taxă în plus pentru hoteluri şi pensiuni, stimulând evaziunea şi munca la negru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici