Impozitul forfetar pentru turism şi restaurante va fi calculat ca o sumă fixă în funcţie de anumiţi indicatori

Impozitul forfetar va fi stabilit ca o sumă fixă, în funcţie de anumiţi indicatori pentru fiecare domeniu de activitate, urmând ca firmele să plătească mai puţin decât dacă ar aplica cota de 16% pe profit sau de 3% pe venit, a declarat ministrul pentru IMM-uri şi turism, Maria Grapini.

1152 afișări
Imaginea articolului Impozitul forfetar pentru turism şi restaurante va fi calculat ca o sumă fixă în funcţie de anumiţi indicatori

Impozitul forfetar pentru turism şi restaurante va fi calculat ca o sumă fixă în funcţie de anumiţi indicatori (Imagine: Laszlo raduly/Mediafax Foto)

"Pentru fiecare cod CAEN am identificat care sunt indicatorii relevanţi care i-ar permite operatorului economic să facă un anumit venit. Concret, ce îl influenţează pe un hotelier din Bucureşti, din Covasna etc în funcţie de mărimea hotelului, de locaţie, de capacitate? Şi atunci la restaurante am luat alţi indicatori relevanţi, la service auto şi reparaţii auto alţi indicatori relevanţi şi suma pe care o stabilim prin acest studiu pe care l-am propus Ministerului de Finanţe este o sumă fixă care a provenit plecând de la istoricul cât s-a plătit în 2011 impozit corectat cu acei indicatori relevanţi", a afirmat Grapini la o conferinţă organizată la BNR.

Ea a dat ca exemplu hotelurile de la mare şi de la munte, unde este luată în calcul sezonalitatea pentru stabilirea sumei de plată.

Grapini a menţionat că la aceste servicii pentru populaţie evaziunea este foarte mare, în 2011 încasându-se impozit de la toate hotelurile şi pensiunile din România mai puţin decât la reparaţii auto.

E a adăugat că la spălătorii auto şi service-uri a fost necesar să fie stabiliţi indicatori specifici.

"Dacă este doar spălătorie, dacă face şi service sau dacă face şi RAR. Au fost foarte fericiţi cei din service. Spun că există o concurenţă neloială fantastică. Unii dinre ei nu au investit din acea aparatură să facă RAR şi fac la negru", a afirmat ministrul.

"Pornind de aici, am constatat că dacă le punem o sumă fixă, care este mai mică decât ar fi la o înregistrare corectă a veniturilor şi cheltuielilor, fie 16% impozit pe profit, fie 3% pe cifra de afaceri, conformarea lunară este imediată, se simplifică foarte mult actul de control pentru că nu mai are ce controla, are de plătit o sumă fixă şi atât", a explicat ministrul delegat pentru IMM-uri şi turism.

Ea a precizat că, astfel, firma respectivă nu mai plăteşte alt impozit, nici măcar 16% impozit pe profit, arătând că poate face profit "cât vrea", pe care poate să-l investească mai departe sau să acorde dividende.

"Acesta este un studiu care, în mod normal, ar trebui să dea rezultate dacă Ministerul de Finanţe îl va aplica întru totul. Peste două zile are loc o întâlnire între patronate, ministerul meu şi Ministerul de Finanţe pentru a finaliza proiectul", a spus Grapini.

Impozitul forfetar, care ar urma să fie introdus de la 1 iulie, va viza doar unele servicii, precum pensiuni, hoteluri, restaurante, saloane de înfrumuseţare sau spălătorii auto.

Grapini a arătat că modificările fiscale propuse pentru luna iulie - reducerea de la 3% la 1,5% a impozitului pe venitul microîntrerinderilor, introducerea impozitului forfetar şi reducerea TVA la pâine - au fost discutate în Guvern, dar este aşteptat un răspuns final de la Ministerul Finanţelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici