- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (20.10.2015, 11:33)
- Alina Oprea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
În România există aproape 116.000 de firme fără niciun angajat, dar care fac afaceri
În România există circa 116.000 de firme înregistrate la Ministerul Finanţelor care fac afaceri fără niciun salariat, iar cea mai profitabilă companie fără angajaţi a realizat, anul trecut, un profit net de 17,3 milioane de lei, potrivit unei analize realizată de KeysFin.
Urmărește
10514 afișări
În România există aproape 116.000 de firme fără niciun angajat, dar care fac afaceri (Imagine: Shutterstock)
Marea majoritate a firmelor au sedii în apartamente şi garsoniere, arată analiza citată.
“Potrivit datelor oficiale, analizate de KeysFin, la Ministerul Finantelor erau înregistrate anul trecut 115.965 de firme care au realizat afaceri fără niciun angajat sau care nu şi-au declarat salariaţii, faţă de 116.620 în anul anterior”, arată un comunicat al KeysFin.
Cele mai multe firme activau în domeniul comerţului (37%), urmate de cele din sectorul activităţilor profesionale şi stiintifice (14%), construcţii (8%), industria prelucrătoare (6%) şi activităţi de transport (5%).
“Este vorba în general de SRL-uri, de afaceri de apartament, care activează în domeniul comerţului alimentar, în HORECA, în domeniul vânzării de produse de strictă necesitate, îmbrăcăminte şi încălţăminte, şi magazine tip consignaţie”, spun analiştii de la KeysFin.
Potrivit acestora, cele peste 100.000 de firme fără angajaţi trebuie împărţite în trei clase distincte – unele care funcţionează ca “afaceri la purtător”, o serie de firme care lucrează cu colaboratori externi şi altele care preferă să angajeze la negru.
“Primele sunt firme aşa-numite de buzunar, folosite de oamenii de afaceri pentru a derula diverse tranzacţii. Apar doar în acte însă nu desfăşoară o activitate concretă, fiind construite doar pentru a furniza cadrul legal de tranzacţii. Există un alt contingent de firme, în special din sectorul serviciilor, care preferă să angajeze colaboratori – de la constructori la avocaţi, contabili etc. Restul sunt firme ale căror patroni preferă să angajeze la negru decât să plătească taxe la stat. Acesta este motivul pentru care nu au niciun salariat declarat”, au explicat analiştii citaţi.
Datele statistice KeysFin arată că firmele fără angajaţi au realizat în 2014 afaceri de 38,2 miliarde de lei, care reprezintă 3,6% dintre totalul afacerilor din România, de 1.063 miliarde lei.
Procentul acestora este în scădere cu 0,69% faţă de anul 2013, atunci când business-ul firmelor fără angajaţi a fost de 43,9 miliarde lei.
Analiştii de la KeysFin remarcă faptul că boom-ul afacerilor-fantomă a fost înregistrat, coincindenţă sau nu, în timpul apogeului crizei economice, în 2012, când reprezentau 5,25% din cifra de afaceri la nivel naţional.
În top 10 al firmelor fără angajaţi, cele mai multe sunt din Bucureşti şi activează în sectorul construcţiilor.
Topul este condus de un nume sonor, firma de construcţii Strabag AG Austria, sucursala Bucureşti-România, care anul trecut a realizat afaceri de 240,6 milioane de lei şi un profit net de 17,3 milioane lei, fără niciun angajat declarat.
Pe locurile următoare s-au clasat, în ordinea cifrei de afaceri, Amec Foster Weeler Italiana SRL Corsica – sucursala Ploieşti-România, cu un business de 208,1 milioane lei şi un profit de 9,1 mil.lei, producătorul de energie Verbund Trading Romania SRL, cu afaceri de 105,2 milioane lei şi profit de 2,1 milioane lei, Constructions Industrielles de la Mediterranee - CNIM SA Paris – sucursala Bucureşti – industria prelucrătoare, cu afaceri de 101 milioane lei şi pierderi de 386.000 lei, firma de construcţii Societa Italiana per condotte d'acqua spa Roma – sucursala Cluj, cu un business de 79,3 milioane lei şi un profit de 919.000 lei şi firma specializată în comerţ Vasluianul SRL, cu afaceri de 71,4 milioane lei şi un profit de 85.000 lei.
“Cele mai multe firme prezente în acest top sunt companii contractoare din sectorul construcţiilor, care angajează diverse lucrări şi pe care le cesionează către alte firme specializate în domeniile respective de activitate. Altfel spus avem de-a face cu firme umbrelă, aşa explicându-se şi faptul că nu au declarat angajaţi”, au explicat analiştii KeysFin.
Informaţiile sunt culese din barometrul privind starea business-ului românesc, un proiect dezvoltat de KeysFin prin analiza datelor financiare privind societăţile comerciale şi PFA-urile active din România.
KeysFin oferă servicii de business information şi credit management dedicate mediului de afaceri, de la rapoarte de credit, monitorizare, analiza competiţiei, la studii şi analize de sector necesare companiilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Departamentul de Stat al SUA urmărește cu îngrijorare alegerile din România și trage un semnal de alarmă cu privire la documentele CSAT declasificate. Matthew Miller: „România nu trebuie să stea departe de alianțele occidentale”
-
Prima vizită a lui Lavrov într-o ţară UE după doi ani. Blinken nu se va întâlni cu el
-
Noi bombardamente în Gaza. Armata israeliană confirmă capturarea unui membru Hamas
-
Războiul din Ucraina, ziua 1016. Danemarca va oferi 6 milioane de euro pentru refacerea infrastructurii energetice a Ucrainei / Întâlnire între delegaţia ucraineană şi consilierii lui Trump
Citește pe alephnews.ro: Iohannis lovește fulgerător prin desecretizarea documentelor din ședința CSAT. Instituțiile statului au știut de campania de promovare a lui Călin Georgescu încă din 2021
Citește pe www.zf.ro: De ce? Restaurantele „istorice“ KFC şi McDonald’s din zona Cişmigiu din Capitală au fost închise
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Ce planuri are Rusia cu România? Putin râde de țara noastră după decizia CCR de renumărare a voturilor, iar Alexandr Dughin a afirmat că „România va fi parte a Rusiei”
Cine este cel mai deştept om din lume. El nu ridică niciodată tonul, nu îşi pierde calmul şi nu este niciodată stresat
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Alertă 'freezing rain' pentru mâine, în Capitală. Bucureștenii sunt sfătuiți să se adăpostească, potrivit meteorologilor weather.com
CANCAN.RO
Amendă de 7.500 lei pentru românii care fac acest lucru. Mulți români comit această greșeală în decembrie
GANDUL.RO
LEGĂTURILE dintre lumea INTERLOPĂ și Călin Georgescu, s-au făcut AMENINȚĂRI! SCHIMBUL de MESAJE de pe Tik Tok
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe