Încrederea în economia României scade pentru a 11-a lună consecutivă

Încrederea investitorilor şi consumatorilor în economia României a scăzut în august pentru a 11-a lună consecutivă, trasă în jos de pesimismul consumatorilor şi dificultăţile din sectorul construcţiilor, în timp ce, în Uniunea Europeană (UE), indicele încrederii este în creştere de 5 luni.

30 afișări
Imaginea articolului Încrederea în economia României scade pentru a 11-a lună consecutivă

Încrederea în economia României scade pentru a 11-a lună consecutivă (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

Indicele încrederii în economia României a scăzut, în luna august, la 62,4, de la 65 în iulie, respectiv 101,3 în aceeaşi perioadă a anului trecut, se arată într-un studiu al Directoragului General pentru Economie şi Finanţe din cadrul Comisiei Europene (CE), care centralizează rezultatele sondajelor derulate de autorităţile europene în rândul consumatorilor şi investitorilor din cele 27 de state membre.

Indicele pentru economia românească a înregistrat ultima creştere cu 11 luni în urmă, în luna septembrie a anului 2008, de la 101,3 la 104,8, începând să scadă din octombrie.

Componentele indicelui sunt încrederea din industrie (cu o pondere de 40%), servicii (30%), construcţii şi retail (5% fiecare), precum şi percepţia consumatorilor asupra situaţiei economice, cu o pondere de 20%.

Economia românească a primit astfel una dintre cele mai scăzute "note" din UE, reiese din concluziile studiului, indicele încrederii plasând România pe poziţia a 20-a între statele membre.

Indicele încrederii consumatorilor în economie a scăzut, în România, la -46 în luna august, de la -45 în iulie, respectiv -12 în august 2008.

În sectorul construcţiilor, indicele percepţiei investitorilor asupra perspectivelor economice a stagnat în august faţă de iulie, la -42, faţă de -6 în luna august a anului trecut.

Ceva mai mult optimism manifestă investitorii din industrie, indicele acestui sector stagnând la -15 în august, de la -1 în aceeaşi lună a lui 2008.

Indicele pentru domeniul serviciilor a consemnat nu declin puternic în această lună faţă de nivelul din iulie, coborând de la -9 la -15, după ce urcase luna trecută de la nivelul de -11 din iunie. Ultima variaţie similară a fost înregistrată în martie, când indicele încrederii investitorilor din sectorul serviciilor în economie a scăzut la -13, de la -6 în februarie, urcând în aprilie la -10.

În august 2008, indicele sectorului serviciilor se plasa la nivelul 16.

Sectorul comerţului retail este singura zonă a economiei româneşti care a înregistrat îmbunătăţirea încrederii investitorilor în luna august, indicele urcând uşor, la -21, de la -22 în iulie. În perioada similară a anului trecut, indicele retailului se plasa la nivelul 17.

Prin contrast, indicele încrederii în economia UE este în creştere de cinci luni, urcând la 80,9 în august, de la 75 în iulie. Ultimul declin al indicelui pentru UE a fost înregistrat în martie, de la 60,8 în februarie la 60,4.

Indicele încrederii consumatorilor şi investitorilor creşte, din martie, şi în zona euro, urcând în august la 80,6, de la 76 în iulie.

Potrivit agenţiei Reuters, această evoluţie indică o posibilă ieşire din recesiune a economiei zonei euro în trimestrul al treilea al acestui an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici