Încrederea investitorilor private equity prezenţi în Europa Centrală este în creştere

Încrederea şi optimismul investitorilor private equity cu activitate în Europa Centrală a continuat să crească în ultimele şase luni, potrivit unui sondaj Deloitte, însă nivelul tranzacţiilor este în continuare unul scăzut, iar contractele sunt semnate cu întârziere, potrivit Deloitte.

18 afișări
Imaginea articolului Încrederea investitorilor private equity prezenţi în Europa Centrală este în creştere

Încrederea investitorilor private equity prezenţi în Europa Centrală este în creştere (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

Indicele privind încrederea investitorilor private equity cu activitate în Europa Centrală a crescut la cota 140 în cel mai recent studiu pe această temă efectuat de Deloitte, de la 117 în octombrie 2009, respectiv un minim istoric de 48 în octombrie 2008.

Compania de consultanţă apreciază astfel că optimistmul fondurilor de investiţii cu activitate în regiune a crescut, însă fondurile de capital de risc şi băncile pun mai mare accent pe procesul de due dilligence, întârziind astfel tranzacţiile şi afectând volumul total al acestora.

"2009 a fost un an dificil pentru industria globală a fondurilor de capital de risc, inclusiv în Europa Centrală. 2010 arată mult mai bine, în condiţiile în care pieţele de capital se redresează, iar fondurile obersă şi îmbunătăţirea disponiblităţii capitalului. Tot mai mulţi economişti au încredere într-un efect de convergenţă care va ajuta economiile central-europene să crească într-un ritm mai rapid decât Europa de Vest, pe termen mediu", a declarat, într-un comunicat, Garret Byrne, partener Deloitte şi lider M&A Transactions Service.

În următoarele 12 luni, principalul obiectiv al companiilor de profil ar trebui să fie transformarea acestui optimism îmbunătăţit în tranzacţii încheiate, care să genereze valoare şi să alimenteze procesul de redresare din regiune, notează Deloitte.

"Nu este surprinzător, în aceste condiţii, de ce fondurile de investiţii îşi menţin cu fermitate interesul în sectoare mai rezistente în faţa crizei, precum industria alimentară şi a băuturilor sau industria serviciilor medicale, fapt dovedit şi prin achiziţiile anunţate recent în România: preluarea Profi Rom Food de către Enterprise Investors; Centrul Medical Unirea, vândut către Advent International; şi tranzacţia MedLife, fondul SGAM Eastern Europe preluând un pachet minoritar de acţiuni în această companie", a afirmat Hein vam Dam, partener coordonator la Financial Advisory Services Deloitte România.

Potrivit concluziilor sondajului efectuat de Deloitte, 96% dintre respondenţi cred că economia regională se va îmbunătăţi sau va rămâne stabilă, redresându-se în mod susţinut, fără a revenit însă la creşterile din perioada 2006-2007.

Totodată, 87% dintre aceştia anticipează că valoarea tranzacţiilor va creşte sau va rămâne la fel, în timp ce 74% susţin că vor căuta noi oportunităţi de investiţii, iar 65% prevăd creşterea activităţii pe piaţa de fuziuni şi achiziţii.

În plus, numărul de investitori care mizează pe îmbunătăţirea performanţei portofoliului de companii a crescut semnificativ faţă de octombrie 2008, de la 5% la 35%, notează Deloitte, iar 96% dintre respondenţi se aşteaptă la o eficienţă sporită sau similară a investiţiilor financiare.

Pe de altă parte, cea mai populară variantă de ieşire de pe pieţele din regiune este considerată vânzarea către cumpărători strategici.

Sondajul a fost efectuat în primăvara acestui an, înainte de criza din Grecia şi de măsurile ulterioare, notează Deloitte.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici