Încrederea mediului de afaceri scade în Germania şi Franţa

Încrederea mediului de afaceri din Germania şi Franţa, cele mai mari două economii ale zonei euro, a continuat să scadă în octombrie, evidenţiind temerile că economia uniunii monetare ar putea fi aproape de stagnare.

156 afișări
Imaginea articolului Încrederea mediului de afaceri scade în Germania şi Franţa

Încrederea mediului de afaceri scade în Germania şi Franţa (Imagine: Shutterstock)

În Germania, încrederea a scăzut pentru a patra lună consecutiv şi a ajuns la minimul ultimelor 16 luni, întrucât criza din zona euro a amplificat temerile companiilor privind perspectivele economice, potrivit institutului german Ifo.

Îngrijorarea a fost amplificată de declinul încrederii industriei prelucrătoare din Franţa în octombrie, a doua lună conescutivă de evoluţie negativă, informează Wall Street Journal.

Cele mai îngrijorătoare date au venit însă din Germania.

Indicele Ifo pentru Germania, urmărit cu atenţie de investitori, a coborât de la 107,4 puncte în septembrie la 106,4 puncte. Indicatorul a început să scadă din februarie, când a încheiat o perioadă de nouă luni de creştere, susţinută de revenirea Germaniei din criza economică. În februarie, indicele Ifo a atins un maxim record de 115,4 puncte.

Aşteptările oamenilor de afaceri germani corespund în prezent unei creşteri economice de 0,5%, potrivit economistului Ben May, de la Capital Economics.

"Nu există ceva care să ne schimbe opinia că Germania se află într-o încetinire puternică, în timp ce avansul economic de anul următor se va situa la circa 0,5%", a spus May.

Economia germană va încetini, probabil, din cauza cererii mai scăzute la export, a afirmat economistul Ifo Klaus Abberger.

Chiar dacă nu se anticipează un colaps economic, declinul încrederii mediului de afaceri semnalează o încetinire puternică, a adăugat Abberger.

Indicatorul pentru situaţia actuală a coborât de la 117,9 puncte în septembrie la 116,7 puncte, iar cel referitor la aşteptările pentru următoarele şase luni de la 97,9 puncte la 97 de puncte.

Guvernul german a revizuit estimarea de creştere economică pentru anul următor de la 1,8% la 1%, în contextul riscurilor generate de criza datoriilor din zona euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici