Indicii BVB, calculaţi de luni după o nouă metodologie

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) vor fi calculaţi, de luni, 27 august, după o nouă metodologie, iar indicele BET, care cuprinde cele mai tranzacţionate zece acţiuni, va putea fi revizuit odată la şase luni, principalul criteriu fiind lichiditatea acţiunilor.

2 afișări
Imaginea articolului Indicii BVB, calculaţi de luni după o nouă metodologie

Indicii BVB, calculaţi de luni după o nouă metodologie

Modificările aduse metodologiei indicelui BET au vizat, în primul rând, imprimarea pe acest instrument statistic a unor caracteristici care să îi sporescă atributul de "tranzacţionabil", se arată într-un comunicat al BVB transmis, duminică, agenţiei MEDIAFAX.

Pentru ca noul indice să reflecte într-un mod cât mai fidel evoluţia pieţei au fost introduse în formula de calcul factori de ponderare (de free float şi de reprezentare) şi factorul corecţie. În acest mod, nici un simbol prezent în structura indicelui BET nu va depăşi 20% din capitalizarea totală a coşurilor, se spune în comunicat.

Cei zece emitenţi care intră în componenţa indicelui BET generează împreună peste jumătate din valoarea totală a tranzacţiilor realizate la BVB, principalul criteriu avut în vedere pentru structura BET fiind lichiditatea. Componenţa idicelui poate fi revizuită odată la şase luni.

După vechea formulă, în cazul ajustărilor operaţionale de preţ, când o companie din BET urma să acorde acţiuni gratuite, pentru protecţia indicelui de influenţele artificiale, se impunea scoaterea simbolului respectivului emitent la ridicarea limitei de variaţie a preţului de plus/minus 15%. Această măsură permitea stabilirea unui nou preţ în piaţă, reglat prin mecanismul cererii şi ofertei.

Conform noii metodologii, ajustările operaţionale se implementează tehnic, prin intermediul unui factor de corecţie de preţ, fără ca această operaţiune să presupună scoaterea temporară a simbolului din calculul indicelui. Acest coeficient este luat în calculul indicelui începând cu prima tranzacţie din piaţa principală corespunzătoare datei evenimentului corporativ anunţat de compania emitentă (ex-date).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici