Indonezia, prima mare economie emergentă care o susţine oficial pe Lagarde pentru şefia FMI

Indonezia, unul dintre membrii grupului G20, şi-a anunţat duminică sprijinul oficial pentru candidatura lui Christine Lagarde la funcţia de director general al FMI, ministrul francez obţinând astfel pentru prima dată susţinerea publică din partea mari economii emergente.

162 afișări
Imaginea articolului Indonezia, prima mare economie emergentă care o susţine oficial pe Lagarde pentru şefia FMI

Indonezia, prima mare economie emergentă care o susţine oficial pe Lagarde pentru şefia FMI (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Anterior, Indonezia a evitat să susţină vreo persoană în cursa pentru şefia Fondului Monetar Internaţional, deoarece statele din Asia de Sud-Est şi alte economii emergente au discutat posibilitatea înaintării unui candidat comun la postul ocupat în mod tradiţional de un european.

Însă termenul limită stabilit de conducerea FMI pentru propunerea candidaţilor a expirat vineri, iar concurenţii pentru câştigarea numirii sunt Lagarde, guvernatorul băncii centrale a Mexicului Agustin Carstens, şi guvernatorul băncii centrale a Israelului Stanley Fischer.

"Personal, susţin Franţa. (Lagarde) este o persoană foarte profesionistă. Este inteligentă în interacţiuniel dintre instituţii, are integritate şi calificări", a declarat ministrul Finanţelor din Indonezia, Agus Martowardojo, la un eveniment al Forumului Economic Mondial organizat la Jakarta.

Lagarde este susţinută de Uniunea Europeană şi de mai multe state mici, de la Georgia la Mauritius. Parisul speră că Wasghintonul şi Beijingul îşi vor oferi de asemenea votul pentru ministrul francez.

Fischer şi-a anunţat sâmbătă candidatura şi ar putea fi un rival serios pentru Lagarde, considerată favorită la ocuparea postului.

Indonezia, cea mai mare economie din sud-estul Asiei, a avut nevoie de un bailout de 43 miliarde de dolari de la FMI pentru face faţă recentei crize mondiale, însă şi-a dublat din 2008 rezervele valutare, la valoarea record de 118 miliarde de dolari, pentru a-şi asigura un tampon împotriva altor eventuale probleme.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici