Industria a crescut în primele patru luni din 2017, dar a scăzut dramatic în aprilie

Afacerile, comenzile noi şi producţia din industrie au consemnat creşteri cu 5-10% pe primele patru luni, raportat la aceeaşi perioadă din 2016. În aprilie însă, faţă de martie, aceşti parametri au scăzut cu peste 10%, arată datele Institutului Naţional de Statistică.

187 afișări
Imaginea articolului Industria a crescut în primele patru luni din 2017, dar a scăzut dramatic în aprilie

Industria a crescut în primele patru luni din 2017, dar a scăzut dramatic în aprilie

Cifra de afaceri din industrie, în perioada ianuarie-aprilie 2017, comparativ cu perioada similară din 2016, a crescut pe ansamblu cu 8,5% datorită creşterii industriei prelucrătoare (+8,7%) şi industria extractivă (+2,8%). Pe marile grupe industriale creşteri ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în sectoarele: industria energetică (+17,3%), industria bunurilor de capital (+14,5%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+6,1%), industria bunurilor intermediare (+5,1%) şi industria bunurilor de uz curent (+3,0%).

În luna aprilie însă, comparativ cu luna precedentă, cifra de afaceri din industrie pe total a scăzut cu 13,5%, ca urmare a scăderilor din industria extractivă (-14,9%) şi industria prelucrătoare (-13,5%). Pe marile grupe industriale s-au înregistrat următoarele scăderi: industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-18,7%), industria bunurilor intermediare (-16,5%), industria bunurilor de capital (-16,3%) şi industria bunurilor de uz curent (-10,3%). Industria energetică a crescut cu 17,2%.

De asemenea, comenzile noi din industria prelucrătoare, în perioada ianuarie-aprilie 2017, comparativ cu perioada similară din 2016, au crescut pe ansamblu cu 10,7%, datorită creşterilor înregistrate în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+17,3%), industria bunurilor intermediare (+15,1%), industria bunurilor de capital (+9,3%) şi industria bunurilor de uz curent (+1,8%). Dar comenzile din industria prelucrătoare, în luna aprilie comparativ cu luna precedentă, au scăzut cu 18%, ca urmare a scăderilor înregistrate în industria bunurilor de uz curent (-20,1%), industria bunurilor intermediare şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-18,4% fiecare) şi industria bunurilor de capital (-17,4%).

Potrivit INS, în perioada ianuarie-aprilie 2017, comparativ cu perioada similară din 2016, producţia industrială (serie brută) a fost mai mare cu 5,4%, ca urmare a creşterii industriei prelucrătoare (+5,8%) şi producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+3,6%). Industria extractivă a scăzut cu 2%. Însă în luna aprilie producţia industrială (serie brută) a scăzut faţă de luna precedentă cu 15,2%, din cauza scăderilor înregistrate în toate cele trei sectoare industriale: industria prelucrătoare (-15,8%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-11,6%) şi industria extractivă (-1,9%).

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici