Inflaţia a scăzut în aprilie la 0,27%

Inflaţia lunară s-a redus în aprilie la 0,27%, aproape la jumătate faţă de nivelul de 0,5% consemnat în martie, iar rata anuală a coborât de la 6,71% la 6,45%, în contextul ieftinirii preţurilor serviciilor, potrivit Institutului Naţional de Statistică, datele confirmând anticipările analiştilor.

16 afișări
Imaginea articolului Inflaţia a scăzut în aprilie la 0,27%

Inflaţia a scăzut în aprilie la 0,27% (Imagine din arhiva Mediafax Foto)

În aprilie comparativ cu luna anterioară, mărfurile nealimentare au înregistrat cea mai mare creştere a preţurilor de consum, de 0,81%, fiind urmate de scumpirea mărfurilor alimentare cu doar 0,03%, se arată într-un comunicat INS.

Preţurile serviciilor s-au redus în aprilie cu 0,45% comparativ cu luna anterioară, cele mai mari scăderi fiind înregistrate de segmentul de poştă şi telecomunicaţii, de 1,58%, în special de tarifele pentru serviciile de telefonie, respectiv de 2,09%, precum şi de ieftinirea transportului aerian cu 2,08% şi a chiriilor cu 0,97%.

Pe segmentul mărfurilor nealimentare preţul la tutun şi ţigări a crescut în aprilie cu 6,25% faţă de martie, în timp ce costul pentru autoturisme şi piese de schimb s-a redus cu 1,34%.

În grupa mărfurilor alimentare, majorări ale preţurilor de consum cu mai mult de 1% au fost înregistrate doar de grupa alte legume şi conserve de legume, în timp ce cele mai mari ieftiniri au fost consemnate pentru ouă (3,02%), ulei, slănină şi grăsimi (2,81%) şi cartofi (2,05%).

Analiştii intervievaţi de MEDIAFAX au anticipat că rata anuală a inflaţiei a coborât la 6,5% în aprilie, în contextul majorării lunare a preţurilor de consum cu 0,3%, considerând că principalul determinant al acestei evoluţii a fost aprecierea monedei naţionale.

Preţurile de consum au crescut în aprilie cu 2,92% comparativ cu finele anului trecut. De la începutul anului, preţurile de consum ale mărfurilor alimentare au avansat cu 1,45%, ale celor nealimentare cu 3,67%, în timp ce serviciile au înregistrat cea mai mare majorare a tarifelor, de 4,2%.

Rata inflaţiei a fost în aprilie de -0,06% dacă se exclud băuturile alcoolice şi tutunul, de 0,27% fără influenţa combustibililor, de 0,36% exceptând produsele ale căror preţuri sunt reglementate (medicamente, energie electrică, gaze naturale, energie termică, poştă, curier, etc.) şi de 0,37% fără a lua în calcul legumele, fructele, ouăle, combustibilii şi produsele cu preţuri reglementate.

Creşterea medie a preţurilor pe total în ultimele 12 luni faţă de precedentele 12 luni este 7,4%.

Cursul mediu a fost în aprilie de 4,1954 lei/euro, în martie de 4,2821 lei/euro, iar în februarie de 4,2839 lei/euro. Moneda naţională s-a apreciat în aprilie cu 1,21%, iar cursul a coborât de la 4,2348 lei/euro la finele lunii martie la 4,1835 lei/euro la sfârşitul lui aprilie.

Banca Naţională a României a fixat pentru 2009 o ţintă de inflaţie de 3,5%, cu un interval de variaţie de un punct procentual, şi prognozează că indicatorul se va plasa la 4,4% în luna decembrie.

Rata anuală a inflaţiei din fiecare trimestru va fi un criteriu de performanţă în acordul cu FMI, iar depăşirea cu două puncte procentuale a nivelului central stabilit va necesita adoptarea de măsuri, ca obligaţie de continuare a programului. Ţinta indicativă pentru 2009 a fost fixată la 4,5% plus/minus un punct procentual.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici