Inflaţia a scăzut la 0,04% în martie. Tarifele serviciilor au crescut, iar preţurile mărfurilor au scăzut uşor

Rata inflaţiei s-a plasat în luna martie la 0,04% faţă de februarie, după o creştere a tarifelor serviciilor şi o uşoară scădere a preţurilor produselor alimentare şi nealimentare, rata anuală ajungând la 5,25%, potrivit datelor anunţate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

356 afișări
Imaginea articolului Inflaţia a scăzut la 0,04% în martie. Tarifele serviciilor au crescut, iar preţurile mărfurilor au scăzut uşor

Inflaţia a scăzut la 0,04% în martie. Tarifele serviciilor au crescut, iar preţurile mărfurilor au scăzut uşor (Imagine: Shutterstock)

Astfel, în martie preţurile mărfurilor alimentare şi nealimentare au scăzut faţă de luna anterioară cu 0,1%, iar tarifele serviciilor au urcat cu 0,5%.

Dintre alimente, cel mai mult s-au ieftinit ouăle, cu aproape 10%, iar în ceea ce priveşte serviciile evoluţia tarifelor a fost influenţată de o scădere de 4% înregistrată la transportul feroviar.

"Creşterea medie a preţurilor pe total, în ultimele 12 luni (aprilie 2012 - martie 2013) faţă de precedentele 12 luni (aprilie 2011 - martie 2012), determinată pe baza IPC este 4,1%, iar cea determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 3,9%", arată INS, într-un comunicat.

În februarie preţurile de consum îşi temperaseră ritmul de creştere la 0,34%, faţă de un avans de 1,34% în primă lună a anului. Rata anuală coborâse atunci de la 5,97%, maximul ultimului an şi jumătate, la 5,65%.

Proiecţia Băncii Naţionale a României (BNR) privind rata inflaţiei în acest an este de 3,5%, cu o ţintă de 2,5%, plus/minus un punct procentual.

Banca centrală estimează că rata inflaţiei va fi de 5-6% în prima jumătate a anului şi va scădea ulterior, însă nivelul acesteia va depinde foarte mult de evoluţia preţurilor volatile, precum cele din agricultură.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici