Inflaţia din octombrie urcă la 1,06%

Preţurile de consum au crescut în octombrie cu 1,06%, faţă de 0,4% în septembrie, pe fondul scumpirii semnificative a serviciilor şi a produselor alimentare, iar rata anuală urcă uşor, la 7,39%, comparativ cu 7,3% în luna precedentă, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

33 afișări
Imaginea articolului Inflaţia din octombrie urcă la 1,06%

Inflaţia din octombrie urcă la 1,06% (Imagine: Mediafax Foto)

În luna octombrie, tarifele la servicii au crescut pe medie cu 2,23%, în timp ce mărfurile alimentare au avut preţuri cu 1,14% mai mari faţă de luna anterioară. Mărfurile nealimentare au înregistrat scumpiri la jumătate din media preţurilor de consum, respectiv de 0,52%

Cele mai importante modificări de tarife au fost consemnate la serviciile de cinematografie, teatre, muzee, cheltuieli cu învăţământul şi educaţia (4,59%), la telefonie (3,35%) şi transport aerian (3,35%). Dacă în prima categorie creşterea reprezintă un comportament sezonier, începutul anului şcolar, următoarele două majorări de tarife sunt efectul direct al deprecierii monedei naţionale, care a pierdut în medie, în octombrie, 3,3% faţă de euro.

La categoria mărfurilor alimentare, preţul la ouă a urcat puternic, cu aproape 10%, dar scumpiri deloc neglijabile au avut loc şi la legume (3,68%) şi brânzeturi (3,45%).

Dintre alimentele incluse în coşul preţurilor de consum, doar patru produse au înregistrat ieftiniri, dar mult mai mici, respectiv sub 1,1%.

La mărfuri nealimentare se remarcă ieftinirea cu 0,3% a preţurilor combustibililor.

Creşterea medie a preţurilor pe total în ultimele 12 luni (noiembrie 2007 - octombrie 2008) faţă de precedentele 12 luni (noiembrie 2006 - octombrie 2007) determinată pe baza IPC şi cea determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 7,9%.

Rata medie lunară a inflaţiei din primele zece luni a fost de 0,6%, comparativ cu 0,5% în acelaşi interval din 2007.

În luna octombrie, creşterea indicelui preţurilor de consum, excluzând băuturile alcoolice şi tutunul a fost de 0,99%, iar prin eliminarea efectului combustibililor s-a ridicat chiar mai sus decât media pe total, respectiv la 1,17%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici