Inflaţia din Turcia a atins un nou maxim al ultimilor 24 de ani, de 83%

Inflaţia anuală din Turcia a urcat în septembrie la un nou maxim al ultimilor 24 de ani, de 83,45%, sub aşteptări, potrivit datelor oficiale publicate luni, după ce banca centrală a surprins pieţele prin reducerea de două ori a ratelor în ultimele două luni, scrie Reuters.

674 afișări
Imaginea articolului Inflaţia din Turcia a atins un nou maxim al ultimilor 24 de ani, de 83%

Inflaţia din Turcia a atins un nou maxim al ultimilor 24 de ani, de 83%

Inflaţia a crescut din toamna anului trecut, când lira s-a prăbuşit după ce banca centrală a redus treptat rata dobânzii de politică monetară, la solicitarea preşedintelui Tayyip Erdogan.

De la o lună la alta, preţurile de consum au crescut cu 3,08%, a anunţat Institutul turc de statistică, faţă de o prognoză de 3,8% conform unui sondaj Reuters. Anual, inflaţia a fost prognozată la 84,63%.

A fost cea mai mare cifră anuală din iulie 1998, când a fost de 85,3%, iar Turcia se lupta să pună capăt unui deceniu de inflaţie cronic ridicată.

Inflaţia din septembrie a fost determinată de preţurile la transport, care au crescut cu aproape 118% faţă de anul precedent, în timp ce preţurile la alimente şi băuturi nealcoolice au urcat cu 93,05%.

După publicarea datelor, lira s-a tranzacţionat la 18,5620 faţă de dolar, slăbind de la o închidere de 18,5620 vineri.

Banca a redus din nou rata dobânzii de politică monetară cu 200 de puncte de bază, până la 12%, în ultimele două luni, mergând împotriva unui ciclu global de înăsprire, în ciuda creşterii susţinute a inflaţiei, a creşterii preţurilor la energie şi a efectului întârziat al declinului lirei.

Reducerile de rate de anul trecut au declanşat o criză valutară care a şters 44% din valoarea lirei faţă de dolar în 2021. Anul acesta, lira a slăbit cu aproximativ 29%, atingând noi minime istorice.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici