Inflaţia lunară s-a redus în martie la 0,2-0,3%, ca urmare a stabilizării cursului - analişti

Inflaţia lunară s-a redus de la 0,88% în februarie la 0,2-0,3% în luna martie, în timp ce rata anuală a scăzut de la 6,89% la 6,4-6,5%, pe fondul stabilizării cursului valutar şi temperătii cererii interne, potrivit analiştilor intervievaţi miercuri de MEDIAFAX.

34 afișări
Imaginea articolului Inflaţia lunară s-a redus în martie la 0,2-0,3%, ca urmare a stabilizării cursului - analişti

Inflaţia lunară s-a redus în martie la 0,2-0,3%, ca urmare a stabilizării cursului - analişti (Imagine: Mediafax Foto)

Institutul Naţional de Statistică va publica, vineri, 10 aprilie, datele privind indicele preţurilor de consum în luna martie.

Atât economistul ING Bank Nicolaie Chidesciuc, cât şi economistul-şef al Raiffeisen Bank România Ionuţ Dumitru consideră că rata inflaţiei a fost în martie de 0,3%, respectiv 6,5% în termeni anuali.

"Cererea în scădere a acţionat în sensul limitării inflaţiei, iar leul nu s-a mai depreciat", a spus Chidesciuc, care se aşteaptă ca procesul dezinflaţionist să continue până la jumătatea anului.

Dumitru anticipează o temperare a presiunilor inflaţioniste din partea cursului de schimb până la finele primului semestru şi se aşteaptă ca încetinirea cererii agregate să ajute procesul dezinflaţionist în a doua parte a anului.

"Nu cred în noi deprecieri pe partea cursului de schimb", a afirmat Dumitru.

Astfel, economistul estimează că inflaţia va fi de 4,5% la finele anului şi se va încadra în intervalul ţintit de Banca Naţională de 2,5-4,5%.

Pe de altă parte, Chidesciuc anticipează o inversare a procesului dezinflaţionist după a doua jumătate a anului 2009, pe fondul unui efect de bază negativ în sectorul agricol, care va pune presiune pe preţul la alimente.

De asemenea, reprezentantul ING se aşteaptă la o depreciere puternică a leului în trimestrul al treilea şi o majorare a preţurilor administrate.

Preţurile de consum au crescut în februarie cu 0,88%, faţă de 1,24% în prima lună din 2009, iar rata anuală a urcat de la 6,71% la 6,89%, pe fondul unor scumpiri mai accentuate la medicamente, combustibili şi energie termică.

Potrivit economistului Royal Bank of Scotland Cătălina Constantinescu, care anticipează o inflaţie de 0,2% în martie şi o rată anuală de 6,4%, vor exista creşteri mai reduse comparativ cu februarie la medicamente şi la combustibili, dar şi pe partea de servicii, ca urmare a temperării deprecierii cursului de schimb.

În luna februarie, preţurile la produsele alimentare au crescut cu 0,3%, la mărfurile nealimentare au urcat cu 1,3%, iar tarifele la servicii au avansat cu 1%.

Influenţa principală în categoria mărfurilor nealimentare au avut-o medicamentele, cu preţuri în creştere cu 6,47%, urmate de conbustibili (3,29%) şi energie termică (2,31%).

Potrivit datelor BNR, cursul mediu de schimb faţă de euro a fost de 4,2821 unităţi în luna martie, aproape neschimbat faţă de nivelul din februarie, de 4,2839 unităţi.

Banca Naţională a României a fixat pentru 2009 o ţintă de inflaţie de 3,5%, cu un interval de variaţie de un punct procentual, şi prognozează că indicatorul se va plasa la 4,5% în luna decembrie.

Rata anuală a inflaţiei din fiecare trimestru va fi criteriu de performanţă în acordul cu FMI, iar depăşirea cu două puncte procentuale a nivelului central stabilit va necesita adoptarea de măsuri, ca obligaţie de continuare a programului.

Ţinta indicativă pentru 2009 a fost fixată la 4,5% plus/minus un punct procentual.

Prin înţelegerea cu FMI au fost stabilite criterii de performanţă pentru lunile iunie şi septembrie 2009, când rata anuală a inflaţiei ar trebui să se încadreze într-un interval de plus/minus un punct procentual faţă de nivelul central stabilit la 6,4%, respectiv 5,7%.

(Material realizat de Marius Radu; marius.radu@mediafax.ro)

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici