ING Bank se retrage din "Prima Casă" şi vine cu o ofertă similară

ING Bank România s-a retras din programul "Prima Casă" şi va lansa un produs similar de credite ipotecare, fără garanţia Guvernului, dar cu o dobândă de 5,5% şi o valoare maximă de 80.000 euro, a declarat pentru MEDIAFAX directorul diviziei de retail a băncii, Albert Roggemans.

5512 afișări
Imaginea articolului ING Bank se retrage din "Prima Casă" şi vine cu o ofertă similară

ING Bank se retrage din "Prima Casă" şi vine cu o ofertă similară (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

"Nu participăm la programul «Prima Casă». Avem o ofertă foarte interesantă prin care vom acorda împrumuturi fără garanţia statului la o dobândă de 5,5% pe an, în limita a 80.000 de euro", a declarat Roggemans.

ING Bank a anunţat, într-un comunicat, că a decis să nu participe la "Prima Casă" deoarece procedura de acordare a garanţiei presupune o administrare specială de către bancă, generând astfel costuri suplimentare care nu sunt în concordanţă cu modelul de distribuţie al instituţiei.

Oferta ING Bank va fi lansată pe piaţa bancară românească în vara acestui an.

"Noul produs se va acorda extrem de rapid. Imobilul achiziţionat poate fi orice casă în care clientul doreşte să locuiască, nu neapărat prima sa casă. Această ofertă de creditare susţine iniţiativa şi efortul notabil al Guvernului pentru revigorarea sectorului imobiliar", a afirmat Roggemans în comunicat.

În prezent, banca are 35 de sucursale bancare pentru companii şi 190 unităţi pentru persoane fizice.

ING România face parte din ING Group, instituţie financiară internaţională de origine olandeză care oferă servicii bancare, de asigurări şi de management al activelor unui număr de peste 85 de milioane de clienţi individuali, companii sau instituţii din 40 de ţări. Cu un personal de peste 114.000 de angajaţi, grupul cuprinde o gamă diversă de companii.

În cadrul programului "Prima Casă", persoanele care vor să ia credite vor plăti un avans de 5% pentru o locuinţă de maximum 60.000 euro sau de 3.000 euro plus diferenţa din preţul de achiziţie, iar rata dobânzii va fi EURIBOR (rata solicitată între principalele bănci din zona euro la depozitele pe piaţa interbancară) la 3 luni plus maxim 4% pe an, la credite în euro, respectiv ROBOR (rata dobânzii la împrumuturi pe piaţa interbancară românească) plus maxim 2,5 puncte procentuale. Marja include şi nivelul total al comisioanelor percepute de finanţator.

Iniţial au depus oferte 20 de bănci pentru participarea la programul "Prima Casă", respectiv BCR, BRD, Raiffeisen, CEC Bank, Alpha Bank, Volksbank, Banca Transilvania, Bancpost, Banca Românească, Piraeus Bank, Leumi Bank, ATE Bank, Intesa San Paolo Bank, Credit Europe, OTP Bank, Unicredit, ING, Emporiki, Millenium Bank, Garanti Bank.

Până în prezent, convenţia a fost semnată de 13 bănci.

Premierul Emil Boc s-a întâlnit, marţi, cu reprezentanţii băncilor interesate de programul "Prima Casă", pentru a analiza detaliile convenţiei de garantare a creditelor.

"În urma discuţiilor, au fost găsite soluţii la problemele tehnice ridicate de către reprezentanţii băncilor, urmând ca acestea să fie aduse la cunoştinţa membrilor Cabinetului în cadrul şedinţei de Guvern de miercuri, când vor fi şi aprobate actele necesare pentru ca toate cele 19 bănci interesate să poată derula activităţi de creditare în cadrul Programului «Prima casă»", se arată într-un comunicat al Guvernului.

La finalul întâlnirii de la Guvern, reprezentanţii băncilor au anunţat că textul convenţiei de garantare a creditelor contractate pentru cumpărarea unei locuinţe prin programul "Prima Casă" va fi modificat joi, prin introducerea unei prevederi care va permite includerea în program şi a apartamentelor nou-construite prin credit bancar şi deja ipotecate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici