ING: BNR ar putea fi nevoită să intervină dacă leul se apreciază prea mult

Banca Naţională a României (BNR) s-ar putea vedea forţată să intervină pentru a deprecia leul, dacă moneda se apreciază semnificativ faţă de euro, până la un nivel care ar afecta economia, anticipează analiştii ING Bank.

22 afișări
Imaginea articolului ING: BNR ar putea fi nevoită să intervină dacă leul se apreciază prea mult

ING: BNR ar putea fi nevoită să intervină dacă leul se apreciază prea mult (Imagine: Mediafax Foto)

"Dacă leul creşte semnificativ faţă de euro, datorită randamentului mai ridicat şi îmbunătăţirii apetitului pentru risc la nivel global, producţia economică ar putea fi afectată. Acest scenariu este acuzat de faptul că economia nu a profitat în întregime de perioada de cădere a monedei, iar acum se va confrunta probabil cu o monedă mai puternică. În consecinţă, BNR ar putea fi forţată să intervină pentru a slăbi poziţia leului, iar acesta este motivul pentru care estimăm că rata cursului de schimb nu va coborî sub 4 lei/euro - deşi nu excludem apariţia temporară a unor astfel de niveluri pe parcursul anului", se arată într-o analiză ING.

Banca anticipează un curs de 4,15 lei/euro la sfârşitul primului trimestru, 4,25 lei/euro la jumătatea anului, respectiv 4,1 lei/euro la finalul lui 2010.

Referinţa BNR a crescut uşor joi, cu 0,71 bani, la 4,1286 lei/euro, după patru şedinţe consecutive de apreciere a monedei naţionale, iar, potrivit dealerilor, avansul cursului de schimb a fost determinat de cererea ridicată de euro din partea clienţilor comerciali.

Cursul publicat miercuri de Banca Naţională a coborât cu 1,4 bani, la 4,1215 lei/euro, cel mai redus nivel din ultimele nouă luni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici