ING: Bugetul pe 2011 are ţinte ambiţioase, şansele de a atinge un deficit de 4,4% din PIB sunt mici

Bugetul pe 2011 are ţinte "ambiţioase", iar şansele Guvernului de scădea deficitul bugetar la 4,4% din PIB anul viitor sunt mici, din cauza unei reveniri economice mai slabe decât cea aşteptată şi o determinare mai redusă a autorităţilor pentru austeritate, deoarece 2012 este an electoral.

14 afișări
Imaginea articolului ING: Bugetul pe 2011 are ţinte ambiţioase, şansele de a atinge un deficit de 4,4% din PIB sunt mici

ING: Bugetul pe 2011 are ţinte ambiţioase, şansele de a atinge un deficit de 4,4% din PIB sunt mici (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit proiectului de buget pe 2011, obţinut săptămâna trecută de MEDIAFAX, Guvernul vrea să ajusteze cheltuielile publice cu 2,2% din PIB şi să crească veniturile cu 7% faţă de nivelul din acest an, adică 0,3% din PIB.

"Se pune întrebarea în ce măsură este necesară o politică fiscală atât de restrictivă având în vedere costurile în termeni de creştere economică, în timp ce ratarea ţintei de deficit ar afecta negativ credibilitatea", se arată într-o analiză ING.

Pe de altă parte, atingerea ţintei ar poziţiona România într-o lumină favorabilă faţă de alte ţări, ceea ce s-ar putea dovedi important pentru 2012 şi ulterior, notează analiştii.

ING estimează un deficit bugetar de 5% din PIB pentur anul viitor, pe baza unei creşteri economice mai slabe decât cea anticipată de FMI, de 1,5%, dar şi pe fondul unei determinări mai reduse a autorităţilor pentru a atinge obiectivul de 4,4%, deoarece anul 2012 este unul electoral.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici