ING modifică estimarea privind cursul la 12 luni la 4,35 lei/euro

ING Bank a modificat estimările privind evoluţia cursului de schimb valutar, anticipând deprecierea monedei naţionale la 4,35 lei/euro în următoarele 12 luni, faţă de prognoza anterioară de 3,9 lei/euro, în principal din cauza situaţiei economice şi fiscale dificile.

27 afișări
Imaginea articolului ING modifică estimarea privind cursul la 12 luni la 4,35 lei/euro

ING modifică estimarea privind cursul la 12 luni la 4,35 lei/euro (Imagine: Ovidiu Iordachi/Mediafax Foto)

"Principala noastră temere în privinţa monedei locale vine din ceea ce se întâmplă în economia reală. Datele de până acum arată că viziunea noastră anterioară, moderat optimistă, nu era justificată, şi că situaţia fiscală este cu mult mai dificilă decât ne aşteptam", se arată într-o analiză ING.

Astfel, perspectiva de creştere economică pentru următoarele 12 luni este una slabă, determinată şi de măsurile de austeritate şi de reformele fiscale necesare, care ar putea fi derulate pe parcursul următorilor doi-trei ani.

Analiştii ING anticipează că pierderile de productivitate care urmează, în contextul situaţiei economice dificile, ar putea fi compensate printr-o depreciere a leului, în timp ce "rigiditatea" salariilor nominale va persista.

Banca prevede o revenire slabă a economiei doar începând din trimestrul al treilea al anului viitor, motiv pentru care leul ar putea rămâne pe o poziţie slabă în raport cu euro şi în 2011.

Totuşi, pe termen mediu şi lung, ING păstrează o perspectivă pozitivă pentru leu.

Banca anticipează un curs de 4,2 lei/euro peste o lună (faţă de estimarea veche de 4,15 lei/euro), 4,25 lei/euro peste trei luni (de la 4,2), 4,2 lei/euro peste şase luni (4,1), respcetiv 4,35 lei/euro peste 12 luni, de la o prognoză anterioară de 3,9 lei/euro.

De asemenea, cursul mediu pentru acest an este estimat la 4,19 lei/euro, faţă de precedenta previziune de 4,16 lei/euro, în timp ce pentru anul 2011 cursul mediu este văzut la 4,24 lei/euro, de la 3,91 lei/euro.

Analiştii ING îşi exprimă îngrijorarea privind tensiunea politică recentă, în condiţiile în care dacă actualul guvern cade, preşedintele ar putea să nu mai nominalizeze un prim-ministru democrat.

Guvernul urmează să îşi asume luni responsabilitatea pentru măsurile de corecţie fiscală, iar parlamentarii au trei zile la dispoziţie pentru a cere un vot de neîncredere.

ING estimează că BNR a cheltuit între 500 milioane euro şi un miliard de euro în luna mai pentru a împiedica deprecierea abruptă a leului. Însă, în pofida presiunilor semnificative din piaţă asupra monedei, banca centrală va continua să se opună volatilităţii pe termen scurt.

Cursul evolua luni dimineaţă pe piaţa interbancară în intervalul 4,2095 - 4,2140 lei/euro, fără fluctuaţii majore comparativ cu nivelurile de 4,2105 - 4,2145 lei/euro de la finele săptămânii trecute.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici