ING va primi o infuzie de capital de 10 miliarde de euro de la guvernul olandez

ING, cea mai mare bancă listată din Olanda, va primi 10 miliarde de euro de la guvernul olandez, după ce instituţia financiară a anunţat că va raporta prima pierdere trimestrială din istoria grupului, devenind astfel cel mai recent exemplu de bancă europeană care a apelat la ajutorul statului.

60 afișări
Imaginea articolului ING va primi o infuzie de capital de 10 miliarde de euro de la guvernul olandez

ING va primi o infuzie de capital de 10 miliarde de euro de la guvernul olandez (Imagine: Mediafax/AFP)

Grupul va emite titluri în valoare de 10 miliarde de euro pentru statul olandez, care va avea o poziţie similară celor deţinute de acţionarii obişnuiţi. Tranzacţia nu va micşora capitalul acţionarilor.

Totuşi, ING are stimulente puternice pentru a rambursa creditul, având în vedere cuponul de cel puţin 8,5% şi dreptul de a răscumpăra acţiunile în orice moment, la 150% din preţul de emitere sau de transformare a acestora în titluri obişnuite.

ING a încercat astfel să-şi consolideze capitalul şi să restabilească încrederea investitorilor, după ce preţul acţiunilor a pierdut 27,5% din valoare în şedinţa de tranzacţionare de vineri, iar grupul a anunţat că va raporta prima pierdere trimestrială din istorie, întrucât a fost afectat de criza din sectorul de creditare.

Investiţia guvernului olandez va conduce la majorarea ratei capitalului de bază a operaţiunilor din sectorul bancar, la consolidarea situaţiei contabile a diviziei de asigurări şi la reducerea raportului datorii la capital. Infuzia de capital va conduce la majorarea ratei capitalului de bază a ING la 8%, cu mult peste ţinta de 6% recomandată pentru sectorul de profil şi la reducerea ratei dintre datorii şi capital de la 15% la 10%.

Tranzacţia, care presupune şi numirea de către stat a doi membri în consiliul de supraveghere al ING, va fi încheiată până la 12 noiembrie, atunci când banca va prezenta rezultatele trimestriale.

Guvernele din întreaga lume au acordat fonduri de miliarde de dolari pentru a ajuta la stabilizarea băncilor locale. Guvernul olandez a alocat, în cadrul programului coordonat la nivelul Uniunii Europene pentru stabilizarea sectorului financiar, 20 miliarde euro pentru infuzii de capital în bănci.

Majoritatea companiilor financiare olandeze de dimensiuni mai mici decât ING au indicat că nu intenţionează să utilizeze fondurile de stat.

Guvernul olandez a cheltuit, până în prezent, aproape 5% din PIB pentru a ajuta băncile locale, incluzând şi cele 16,8 miliarde de euro alocate pentru naţionalizarea parţială a grupului Fortis.

"Condiţiile de pe piaţă s-au schimbat în ultimele două săptămâni, iar aşteptările privind nivelul capitalului s-au modificat în urma infuziilor masive de capital realizate în instituţiile financiare din întreaga lume. Am acceptat consecinţele situaţiei şi salutăm sprijinul statului olandez", a declarat directorului general al ING, Michel Tilmant.

De asemenea, grupul financiar olandez a anunţat că va vinde divizia de asigurări de viaţă din Taiwan către Fubon Financial, pentru 600 milioane de euro.

"ING este afectat de criza financiară globală şi are nevoie de a ajusta alocarea activelor în cadrul grupului. Din acest motiv am avut o şansă, am cumpărat o companie bună la un preţ rezonabil", a declarat preşedintele Fubon, Victor Kung.

Grupul olandez are o valoare de piaţă de 15,3 miliarde de euro, calculată pe baza preţului acţiunilor de la închiderea şedinţei de vineri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici