INS: Activitatea din industrie şi construcţii va scădea în primul trimestru

Activitatea din industria prelucrătoare şi construcţii va scădea în perioada ianuarie - martie 2009, iar comerţul cu amănuntul şi sectorul de servicii se vor stabiliza, în raport cu cele trei luni anterioare, potrivit opiniilor managerilor consultaţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Urmărește
21 afișări
Imaginea articolului INS: Activitatea din industrie şi construcţii va scădea în primul trimestru

INS: Activitatea din industrie şi construcţii va scădea în primul trimestru (Imagine: Mediafax Foto)

În cadrul anchetei de conjunctură din ianuarie, conform opiniei a 29% dintre managerii din industria prelucrătoare se preconizează, pentru următoarele trei luni, o scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -17%). Această evoluţie are la bază, în principal, reducerea contractelor şi comenzilor din ultimele trei luni, atât pentru piaţa internă, cât şi pentru piaţa externă, cea mai mare înregistrată de la începutul anului, se arată într-un comunicat al INS.

Tot un trend descendent este estimat şi pentru numărul de salariaţi, soldul conjunctural fiind de -21% pe total industrie prelucrătoare, în timp ce pentru preţurile produselor industriale se prognozează o tendinţă de creştere în următoarele trei luni (sold conjunctural +27%).

În construcţii, din sintetizarea opiniilor managerilor întreprinderilor care au răspuns la această cercetare statistică, rezultă o tendinţă de scădere a volumului producţiei şi a stocului de contracte şi comenzi pentru primul trimestru din acest an (sold conjunctural -33%, respectiv -26%).

Totodată, se anticipează reducerea numărului de salariaţi, atât pe total (sold conjunctural –28%), cât şi pe grupe de mărime a întreprinderilor, concomitent cu o creştere a preţurilor lucrărilor de construcţii (sold conjunctural +24%).

Pentru comerţul cu amănuntul, managerii intervievaţi de INS au exprimat estimări pesimiste privind evoluţia acestei activităţi în următoarele trei luni. Această percepţie este influenţată de contextul economic mondial care în prezent este de natură să inducă o stare de incertidudine cu privire la dezvoltarea economică viitoare.

Situaţia economică, pe total activitate, înregistrează un sold conjunctural de +7% în ianuarie 2009, faţă de +5% înregistrat în luna decembrie 2008.

Potrivit INS, volumul total al vânzărilor de mărfuri îşi menţine trendul semnalat în luna anterioară (sold conjunctural +26%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni o stabilitate a numărului de salariaţi din acest sector (sold conjunctural +2%) şi o majorare a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +20%).

Situaţia economică din sectorul de servicii a fost apreciată ca fiind bună în ultimele trei luni (sold conjunctural +10%), foarte apropiată de aprecierea din decembrie 2008 (sold conjunctural +13%).

Conform estimărilor din luna ianuarie 2009, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte, în ianuarie-martie 2009, o tendinţă de stabilitate pe ansamblul sectorului, (sold conjunctural +4%).

Numărul de angajaţi din acest sector este estimat să rămână stabil, în timp ce preţurile de vânzare sau de facturare a prestaţiilor vor înregistra o creştere în perioada analizată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici