INS: În primul trimestru PIB a crescut cu 4%

În primul trimestru, Produsul Intern Brut a înregistrat o creştere cu 4,0% pe seria brută şi cu 4,2% pe seria ajustată sezonier faţă de perioada similară a anului trecut, informează INS.

747 afișări
Imaginea articolului INS: În primul trimestru PIB a crescut cu 4%

INS: În primul trimestru PIB a crescut cu 4%

Seria ajustată sezonier a Produsului intern brut trimestrial a fost recalculată ca urmare a includerii estimărilor pentru trimestrul I 2018, nefiind înregistrate diferenţe faţă de varianta publicată anterior, precizează INS într-un comunicat.

Valoarea PIB - date ajustate sezonier - estimat pentru trimestrul I 2018 a fost de 222,726 miliarde lei preţuri curente, menţinându-se – în termeni reali – la acelasi nivel cu trimestrul IV 2017 şi în creştere cu 4,2% faţă de trimestrul I 2017.

Pe serie brută, Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul I 2018 a fost de 176,707 miliarde lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 4,0% faţă de trimestrul I 2017.

La creşterea PIB în trimestrul I 2018 faţă de trimestrul I 2017 au contribuit aproape toate ramurile economiei, contribuţii pozitive mai importante având industria (+1,0%), cu o pondere de 23,0% la formarea PIB şi care a înregistrat o creştere a volumului de activitate cu 4,4%, precum şi comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante (+0,8%), cu o pondere de 20,0% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 4,1%.

Din punctul de vedere al utilizării PIB, creşterea s-a datorat, în principal: cheltuielii pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei, al cărei volum s-a majorat cu 5,4%, contribuind cu 3,4% la creşterea PIB; formării brute de capital fix, al cărei volum s-a majorat cu 4,8%, contribuind cu 0,8% la creşterea PIB.

O contribuţie negativă la creşterea PIB a avut-o exportul net (-0,6%), consecinţă a creşterii mai accentuate a volumului importurilor de bunuri şi servicii comparativ cu cel al exporturilor de bunuri şi servicii.

Seria ajustată sezonier a Produsului intern brut trimestrial nu s-a modificat, revizuirea estimărilor pentru trimestrul I 2018 faţă de varianta „semnal” publicată în 15 mai 2018 fiind nesemnificativă, precizează INS.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici