INS: Suprafaţa fondului forestier a crescut

Suprafaţa fondului forestier a crescut anul trecut, comparativ cu 2006, cu 0,9%, la 6,48 milioane hectare, în principal ca urmare a trecerii unor terenuri din categoria păşuni împădurite în fond forestier, iar volumul de masă lemnoasă recoltată a urcat cu 9,9%, la 17,28 milioane metri cubi.

88 afișări
Imaginea articolului INS: Suprafaţa fondului forestier a crescut

INS: Suprafaţa fondului forestier a crescut (Imagine: Mediafax Foto)

Suprafaţa parcursă cu tăieri de regenerare a pădurilor a înregistrat o scădere cu 2,2%, faţă de anul 2006, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Din această suprafaţă, ariile de pe care s-a recoltat în totalitate masa lemnoasă reprezintă 5,3%, fiind cu 18,6% mai mici faţă de anul precedent.

Anul trecut, au fost realizate lucrări de împăduriri pe o suprafaţă de 10.716 hectare, cu 31% mai puţin decât în anul 2006.

Vânzările la principalele produse forestiere au înregistrat scăderi faţă de anul precedent. Astfel, în cazul lemnului reducerile au fost de 7,6%, pentru puieţii forestieri şi ornamentali din pepinierele silvice de 31,4%, iar pentru fructele de pădure de 2,9%.

De asemenea, au fost consemnate reduceri de 50,7% pentru seminţele forestiere şi de 49% pentru răchită.

Distribuţia fondului forestier pe regiuni de dezvoltare indică o concentrare într-o proporţie însemnată a acestuia în regiunile Centru, cu 19,5% din totalul fondului forestier şi Nord-Est, cu 18,3%.

Pe locurile următoare s-au plasat regiunile Vest (15,8%), Nord-Vest (14,9%), Sud-Vest Oltenia (12,4%), Sud-Muntenia (10,2%), Sud-Est (8,5%) şi Bucureşti-Ilfov (0,4%).

Cel mai mare volum de masă lemnoasă s-a recoltat în regiunea de dezvoltare Nord-Est, cu 28,3% din totalul volumului de masă lemnoasă recoltată, urmată de regiunea de dezvoltare Centru cu 23,4%.

În celelalte regiuni, s-a recoltat un volum mai redus de masă lemnoasă. Astfel, în Nord-Vest proporţia recoltată a fost de 13,5%, în Vest de 11,6%, în Sud-Muntenia de 9,2%, în Sud-Vest Oltenia de 7,3%, în Sud-Est de 6,7%, iar în Bucureşti-Ilfov de mai puţin de 0,1%.

Cele mai mari suprafeţe pe care s-au realizat lucrări de împăduriri s-au înregistrat în regiunea de dezvoltare Nord-Est (21,8% din suprafaţa totală împădurită), urmată de Centru (17,3%), Sud-Est(15%), Sud-Muntenia (14,9%), Nord-Vest (12,5%), Vest (10,6%), Sud-Vest Oltenia (7,7%) şi Bucureşti-Ilfov (0,2%).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici