Între prioritaţile ANCOM din 2019: licitaţia 5G şi legislaţia secundară din servicii poştale

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a publicat, vineri, spre consultare publică, „Planul său de acţiuni pentru anul 2019”, iar propunerile pot fi transmise până la începutul anului viitor.

184 afișări
Imaginea articolului Între prioritaţile ANCOM din 2019: licitaţia 5G şi legislaţia secundară din servicii poştale

Între prioritaţile ANCOM din 2019: licitaţia 5G şi legislaţia secundară din servicii poştale

„Anul 2019 va reprezenta o nouă provocare pentru ANCOM, principalul proiect fiind organizarea licitaţiei 5G. Totodată, avem în plan transpunerea la nivel naţional a prevederilor legislative de la nivel european, respectiv noul Cod European al Comunicaţiilor Electronice şi Regulamentul European privind serviciile de livrare transfrontalieră de colete. Pentru că toate aceste schimbări vor avea efecte semnificative asupra arhitecturii pieţei de comunicaţii, în general, şi a obiceiurilor de consum ale utilizatorilor, în special, ne-am planificat ca, în acest an, să punem un accent deosebit pe partea de informare şi educare a acestora”, a declarat Sorin Grindeanu, preşedintele ANCOM.

Anul viitor, ANCOM va organiza procedura de selecţie pentru acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio disponibil în benzile de frecvenţe de 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz, 3400-3600 MHz pentru furnizarea de reţele publice şi servicii de comunicaţii electronice de bandă largă.

Acţiunea urmăreşte realizarea obiectivelor Agendei Digitale pentru Europa privind accesul la serviciile de comunicaţii de bandă largă până în 2020, precum şi a „Planului de acţiuni: 5G pentru Europa” privind introducerea coordonată a serviciilor 5G în Uniune.

Tot anul viitor, Autoritatea va organiza procedurile de selecţie pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecvenţelor în sistem digital terestru de radiodifuziune TDAB+, precum şi pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecvenţelor în sistem digital terestru de televiziune pentru resursele de spectru nealocate.

În afară de campania privind supravegherea utilizării eficiente a spectrului de frecvenţe pe care ANCOM o desfăşoară anual, pentru anul viitor, Autoritatea îşi propune şi derularea unor campanii de monitorizare pentru evaluarea situaţiilor de roaming involuntar în zonele de graniţă, precum şi de monitorizare şi control pentru determinarea gradului de acoperire cu semnal.

Un prim punct avut în vedere de Autoritate în acest an îl constituie elaborarea unui proiect de act normativ având ca obiect transpunerea prevederilor Directivei privind instituirea Codului European al Comunicaţiilor Electronice. Codul este unul dintre elementele-cheie ale Strategiei privind piaţa unică digitală şi a intrat în vigoare în această lună, iar statele membre au la dispoziţie 2 ani pentru transpunerea prevederilor acestuia la nivel naţional.

Tot în 2019, ANCOM va adapta legislaţia secundară din domeniul serviciilor poştale în sensul includerii prevederilor Regulamentului European privind serviciile de livrare transfrontalieră de colete, care stabileşte în sarcina furnizorilor prezenţi pe piaţă transmiterea unor informaţii suplimentare către Autoritate în scopul creşterii transparenţei tarifelor şi asigurarea unei coerenţe la nivel european.

Autoritatea va emite, în urma unui proces de consultare publică, decizia de impunere a condiţiilor tehnice şi economice în care se va face accesul la la proiectele de infrastructură realizate cu participarea sau sprijinul autorităţilor administraţiei publice centrale ori locale sau finanţate, total ori parţial, din fonduri publice.

De asemenea, ANCOM va contribui la elaborarea, în colaborare cu Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, a normativelor tehnice privind proiectarea şi realizarea infrastructurilor fizice.

Pentru a creşte competitivitatea reţelelor de comunicaţii, anul viitor, ANCOM va revizui pieţele relevante corespunzătoare serviciilor de tranzit comutat al apelurilor în reţelele publice de telefonie, a serviciilor de acces la elemente de infrastructură şi a serviciilor de acces în bandă largă.

Alte proiecte propuse se referă la stabilirea tarifelor serviciilor de terminare la puncte fixe a apelurilor pe baza unui model de calculaţie a costurilor, modificarea deciziei privind stabilirea unor măsuri adresate utilizatorilor finali cu dizabilităţi şi implementarea proiectului de dezvoltare a soluţiilor de măsurare a calităţii serviciului de acces la internet pe suportul Netograf.ro.

În ceea ce priveşte piaţa serviciilor poştale, pe lângă implementarea prevederilor Regulamentului European privind serviciile de livrare transfrontalieră de colete, Autoritatea are în plan şi derularea unui studiu privind calitatea serviciilor de coletărie şi impactul comerţului electronic asupra pieţei serviciilor poştale şi verificarea cererilor de compensare a costului net aferente anilor 2017 şi 2018.

Pentru a creşte gradul de informare a utilizatorilor cu privire la echipamentele neconforme care afectează utilizarea în condiţiile din licenţe a spectrului de frecvenţe radio, ANCOM va continua campania de informare menită să descurajeze utilizarea de echipamente radio fără marcaj CE şi în acest an.

Pentru creşterea gradului de informare privind prevederilor legii infrastructurii, ANCOM va face demersurile necesare pentru a informa toate publicurile ţinţă – autorităţi publice, furnizori de comunicaţii electronice, proprietari privaţi, cu privire la drepturilor şi obligaţiilor pe care le au conform acestei legi şi punctual, pe fiecare proiect realizat la nivelul ANCOM în perioada 2018-2019.

Odată cu iniţierea procedurii de alocare a resurselor de spectru pentru implementarea tehnologiilor 5G, ANCOM va asigura informarea tuturor celor interesaţi despre derularea acestui proces, prin diverse mijloace, astfel încât să fie îndeplinite toate cerinţele de transparenţă ale unui astfel de proces complex.

Planul de acţiuni al ANCOM propus pentru anul 2019 poate fi consultat pe site-ul instituţiei, iar observaţii şi propuneri pot fi transmise până la data de 7 ianuarie 2019.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici