Investigaţia CE împotriva Microsoft ar putea fi închisă, după o serie de concesii ale grupului

Comisia Europeană a făcut, miercuri, un pas decisiv spre închiderea unei investigaţii ample împotriva Microsoft, după ce grupul american a oferit concesii, pentru a permite, în viitor, utilizatorilor sistemului Windows să aleagă între mai multe motoare de căutare.

60 afișări
Imaginea articolului Investigaţia CE împotriva Microsoft ar putea fi închisă, după o serie de concesii ale grupului

Investigaţia CE împotriva Microsoft ar putea fi închisă, după o serie de concesii ale grupului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am motive întemeiate să cred că ne îndreptăm spre o soluţie satisfăcătoare pentru anumite probleme concurenţiale în sectorul informaticii", a declarat comisarul pentru Concurenţă Neelie Kroes într-o conferinţă de presă.

Kroes a precizat că opinia preliminară a CE este că propunerile Microsoft vor răspunde motivelor de îngrijorare ale Comisiei.

CE va lansa, la 9 octombrie, o consultare publică, prin care părţile interesate pot exprima opiniile şi comentariile referitoare la propunerile Microsoft.

"Este un pas important spre închiderea unui capitol care a durat un deceniu", a declarat Brad Smith, vicepreşedinte la Microsoft însărcinat cu problemele juridice.

CE a deschis o investigaţie împotriva Microsoft, considerând că includerea motorului de căutare Internet Explorer în sistemul de operare Windows conferă grupului o poziţie dominantă incorectă pe piaţă.

În iulie, grupul a făcut concesii, pentru a evita plata unei amenzi egale cu 10% din cifra sa anuală de afaceri.

Autorităţile de la Bruxelles au impus deja grupului o amendă de 1,676 miliarde de euro pentru folosirea abuzivă a poziţiei dominante, în special în privinţa includerii aplicaţiei MediaPlayer în sistemul Windows.

Microsoft a acceptat să permită utilizatorilor Windows XP, Vista şi 7 din Europa posibilitatea de a alege ce motor de căutare vor să folosească.

Astfel, utilizatorii vor primi explicaţii, pe ecranul calculatorului, despre ce înseamnă un motor de căutare şi vor putea afla, prin intermediul unei ferestre multi-choise, informaţii despre principalele aplicaţii de acest tip.

Prin acestă soluţie, utilizatorii vor putea primi informaţii despre maxim 12 browsere de Internet compatibile cu Windows, în funcţie de cota de piaţă deţinută în Europa.

"În prezent, pe piaţă există cinci browsere importante, iar propunerea prevede accesul unor noi furnizori de astfel de servicii", a arătat Kroes.

Principalul concurrent al Internet Explorer în Europa este Firefox, dezvoltat de Mozilla Foundation.

Alte aplicaţii de acest tip sunt Chrome, lansată recent de Google, şi Opera, dezvoltată de Opera Software din Norvegia.

Apple oferă la rândul său o versiune a browserului Safari, compatibilă cu Windows.

Pe viitoarele versiuni Windows, începând cu varianta finală a Windows 7 care va fi lansată la 22 octombrie, producătorii de PC-uri vor putea să instaleze orice browser doresc şi chiar să elimine complet Internet Explorer.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici