Investiţii de cel puţin 2 ori mai mari în amenajările interioare ale şcolilor din domeniul privat faţă de cele de stat în 2023

  • PNRR pune la dispoziţie finanţări de 3,6 miliarde de EUR pentru tehnologizarea, remobilarea şi construcţia unităţilor de învăţământ.
  • Chairry Design & Furniture preconizează o accelerare a investiţiilor în mobilier pentru domeniul educaţional şi înregistrează o creştere de 84% pe segmentul de amenajări interioare pentru şcoli şi licee.
  • Tendinţele în materie de amenajare interioară a spaţiilor educaţionale sunt: introducerea elementelor din natură în sălile de curs, mobilier ergonomic care susţine postura elevilor, săli de recreere.
114 afișări
Imaginea articolului Investiţii de cel puţin 2 ori mai mari în amenajările interioare ale şcolilor din domeniul privat faţă de cele de stat în 2023

Investiţii de cel puţin 2 ori mai mari în amenajările interioare ale şcolilor din domeniul privat faţă de cele de stat în 2023

Chairry Design & Furniture, companie specializată pe segmentul de fit-out – soluţii de mobilier şi amenajări interioare complete, înregistrează o creştere de 84% pe segmentul de amenajări interioare pentru şcoli şi licee la finalul anului 2023 faţă de aceeaşi perioadă a anului 2020, în linie cu tendinţa de accelerare a investiţiilor în domeniul educaţional, previzionată pentru perioada următoare.

Potrivit specialiştilor Chairry Design & Furniture, investiţiile în amenajarea unei săli de clasă pentru spaţiilor educaţionale au crescut semnificativ anul acesta, marja de buget încadrându-se între 3000 Eur pentru şcolile şi liceele de stat şi între 6000 şi 10.000 Eur pentru sectorul privat. Astfel, compania a furnizat pe parcursul anului curent peste 11.000 piese de mobilier pentru 200 de proiecte pentru cele 4 sectoare de activitate, domeniul educaţional însumând un volum total de vânzări de 40.000 Eur.

Piaţa de amenajări interioare şi soluţii de mobilier pentru sectorul educaţional înregistrează o tendinţă importantă de modernizare, având în vedere nevoia de renovare şi chiar construcţie a unor noi unităţi de învăţământ. În această direcţie, sectorul benecifiază, prin intermediul PNRR, de finanţări de 3,6 miliarde de EUR, destinate modernizării, renovării, mobilării şi chiar eficientizării energetice a şcolilor din România.

Vedem cu siguranţă o accelerare a investiţiilor pentru modernizarea şi echiparea sălilor de clasă din cadrul instituţiilor de învăţământ, în contextul în care majoritatea mobilierului existent a fost trecut prin prea multe generaţii de elevi. Ne bucurăm că autorităţile au început să înţeleagă importanţa actului didactic şi că vedem lucrări importante de reamenajare sau modernizare prin bugete din PNRR sau alte programe de finanţare în unităţile de învăţământ din oraşele mai puţin dezvoltate, unde nevoia este foarte mare”, declară Raluca Dorobanţu, managing partner Chairry Design & Furniture.

În 2020, ţările OCDE au cheltuit în medie 5,1% din produsul lor intern brut (PIB) pentru instituţiile de învăţământ. În România, stat care nu este membru OCDE, însă colaborează strâns cu această instituţie, ponderea din PIB dedicată educaţiei a fost aproape la jumătate, respectiv de 2,7%, scăzând chiar şi mai mult în 2021, când a ajuns la 2,5% - cel mai mic buget pentru educaţie din ultimii 30 de ani în România*.

Cu toate acestea, începând din 2022, procentul din PIB alocat în România pentru sistemul de educaţie a început să crească, ajungând în 2023 până la 3,2%, semn că acest sector se află deja într-o zonă de redresare**.

Mai mult de atât, unităţile de învăţământ din ţară au început să acceseze finanţări importante prin intermediul Fondurilor Europene nerambursabile pentru reconstrucţia şi tehnologizarea unor unităţi deja aflate în funcţiune sau pentru extinderea acestora. Pe lângă investiţiile în tehnologie, specialiştii Chairry Design & Furniture sesizează şi o serie de trenduri pentru amenajarea interioară a spaţiilor educaţionale care va fi cu siguranţă susţinută şi în anul 2024.

De asemenea, suntem de părere că mobilierul din sala de clasă trebuie să fie adaptat noilor realităţi educaţionale din punct de vedere al tehnologiei si pedagogiei şi trebuie să le permită elevilor să îşi dezvolte abilităţi precum munca individuală sau în echipă, rezolvarea problemelor, creativitatea, precum şi prezentarea de proiecte, susţinere examene”, adaugă Raluca Dorobanţu, managing partner Chairry Design & Furniture.

Printre aceste tendinţe se numără: introducerea elementelor din natură în designul sălilor de clasă pentru a facilita comfortul şi starea de bine a elevilor, sălile de clasă care dispun de cât mai multă lumina naturală, tavane înalte pentru o bună circulare a aerului, cât şi optarea pentru mobilier ergonomic care ajută la îmbunătăţirea posturii.

Volumul total de piese de mobilier livrate de Chairry pe segmentul educaţional în perioada 2023 se ridică la peste 1.000. Printre cele mai importante proiecte semnate de Chairry se numără Liceul “Ion Barbu” din Piteşti, Liceul Teoretic I.C. Brătianu din Haţeg, Şcoala Gimnazială “Mihai Viteazul”, Grădiniţa cu Program Prelungit „Neghiniţă”, Liceul Teoretic “Dr. Mioara Mincu” din Bucureşti, Universitatea Politehnică din Timişoara ş.a.

Chairry Design & Furniture, o companie antreprenorială românească, operează de peste 20 de ani pe piaţa locală şi este specializată în design şi amenajări interioare, precum şi în furnizare de soluţii de mobilier importat sau produs local. În total, Chairry a importat până în prezent peste 20.000 de piese de mobilier şi a amenajat peste 50.000 mp de spaţii interioare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici