Investiţiile statului, în scădere continuă. Ce cheltuieli de capital a făcut guvernul Boc

Investiţiile publice sunt în scădere de doi ani şi jumătate, exporturile încetinesc, iar creşterea economică este anemică. Cheltuielile de capital, adică investiţiile făcute de stat, au fost pe o tendinţă des­cendentă în ultimii doi ani şi ju­mătate, comparativ cu vârful atins în 2008, de 26,7 mld. lei, iar scă­d­erile au continuat şi în primele cinci luni din acest an în ciuda îmbunătăţirii vizibile a încasărilor bugetare.

218 afișări
Imaginea articolului Investiţiile statului, în scădere continuă. Ce cheltuieli de capital a făcut guvernul Boc

Investiţiile statului, în scădere continuă. Ce cheltuieli de capital a făcut guvernul Boc (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

În 2010 guvernul Boc a investit numai 19,4 mld. lei, pentru ca în primele cinci luni ale acestui an să cheltuiască numai 5 mld. lei.

Pe hârtie guvernul Boc are foarte multe programe, dar în realitate investiţiile statului sunt la pământ. Iar calitatea slabă a infrastructurii demonstrează eficienţa scăzută a cheltuielilor realizate. De la "cheltuielile de capital ale statului" s-a aşteptat ieşirea din criză, dar banii nu s-au dus în economie, ci în salarii şi pensii, spune analistul Aurelian Dochia.

Bani sunt, dar nu avem proiecte viabile, acuză Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România. Directorul general interimar al FMI, John Lipsky, a spus luni-seară, după aprobarea primei evaluării a noului acord, că este nevoie de un progres mai rapid în îmbunătăţirea cheltuielilor de capital şi absorbţia fondurilor de la UE.

De asemenea, el a spus că este necesar ca guvernul să facă eforturi supli­men­tare pentru a atinge ţin­ta de deficit bugetar de 3% din PIB în 2012, care este an electoral.

"În sectorul de sănătate sunt în curs re­forme importante, dar este nevoie de un progres mai rapid în îmbunătăţirea cheltuielilor de capital şi absorbţia fondurilor UE, reducerea arieratelor şi îmbunătăţirea administrării taxelor", a declarat Lipsky.

Citeşte mai multe despre tăierea cheltuielilor de capital pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici