Ionel Borş, Sidex: Preţurile energiei electrice şi gazelor naturale au luat-o razna în România

Preţurile energiei electrice şi gazelor naturale au luat-o razna în România, iar statul este principalul vinovat, prin politicile impuse producătorilor, a declarat Ionel Borş, country manager Sidex, la şedinţa comisiei parlamentare de anchetă privind activitatea ANRE.

726 afișări
Imaginea articolului Ionel Borş, Sidex: Preţurile energiei electrice şi gazelor naturale au luat-o razna în România

Ionel Borş, Sidex: Preţurile energiei electrice şi gazelor naturale au luat-o razna în România

Ionel Borş, care conduce şi asociaţia marilor consumatori de energie din industrie, spune că marii producători de energie sunt ai statului, care, prin reglementările impuse, a făcut imposibil accesul companiilor din industrie la resursele interne. În aceste condiţii, companiile sunt nevoite să apeleze la serviciile traderilor de energie, care au adaosuri mai mari. „Energia este o resursă primară, care trebuie introdusă în economie, în industrie”, a spus Borş.

El a oferit, pentru comparaţie, faptul că în Statele Unite producătorii din industria metalurgică au costuri la 25% faţă de cei din România. Pentru Sidex, 40% din costurile de producţie ale tonei de oţel sunt reprezentate de energie, în prezent, în timp ce în perioada 2010 – 2011 acestea erau 25%. În aceste condiţii, exporturile spre Turcia ale combinatului au scăzut de patru ori, din cauza concurenţei şi preţurilor mari.

Ionel Borş spune că de acestă situaţie este responsabil şi profitul pe care statul îl impune drept indicator principal de performanţă în cazul producătorilor de energie, precum şi dorinţa companiilor producătoare de energie de a exporta.

În cazul gazelor naturale Borş regăseşte practici de monopol, chiar dacă de vorbeşte de o liberalizare a pieţei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici